Régi-új elnök a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületénél
Fotó: Nemes-Nagy Tünde / Képmás Magazin

Újabb öt évre kapott bizalmat a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének régi-új elnöke. Nemes-Nagy Tünde tervei a következő évekre, hogy még szélesebb körben megismerjék az egyesületet és szolgáltatásait. A küldöttek új alelnököt is választottak, Dankó Pál tölti be a tisztséget.

 

A Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete 2004-ben alakult, azóta Nemes-Nagy Tünde vezeti, így a régi-új elnök már a 16. évét kezdi. Az első időszakban kiépítették a kistérségi körzeti csoportokat a megyében, megkeresték a helyi látássérülteket, majd 2010-ben már országos egyesületként bárki csatlakozhatott hozzájuk az ország egész területéről, sőt már külföldön élő tagja is van az egyesületnek.

Számos szolgáltatást kínálnak

Az egyesület az elmúlt években partnerkapcsolatokat épített és különböző szolgáltatásokat tett elérhetővé a látássérültek számára.

„A legfontosabb szolgáltatásunk az akadálymentesítés, az akadálymentes étlapok készítése, a hangstúdió működtetése, a Braille-nyomtatás, a látássérültek életvitelt segítő eszközeinek beszerzése, közösségi programok, sportprogramok, ügyfélszolgálat működtetése” – mondta Nemes-Nagy Tünde, az egyesület elnöke.

Régi-új elnök

Nemes-Nagy Tünde új elnökségi ciklusa öt évre szól, a küldöttek új alelnököt választottak, ezentúl Dankó Pál tölti be ezt a tisztséget. A tervek között szerepel, hogy a partnerkapcsolatok bővítésével minél szélesebb körben megismerjék az egyesületet.

Tervek a következő öt évre

„Szeretnék jobb kapcsolatot ápolni a döntéshozókkal az akadálymentesítés területén és szeretném azt elérni, hogy a látássérült emberek szívesen bejöjjenek az egyesületbe és részt vegyenek a közösségi programjainkon” – tette hozzá az elnök.

Országos Braille Olvasásverseny

„2005 óta minden évben Nyíregyházán rendezik meg az Országos Braille Olvasásversenyt. Már most több mint 17 versenyzőnk van, az ország minden részéről jelentkeznek. Olyan versenyzők is lesznek idén, akik korábban még soha nem voltak ezen a megmérettetésen. Idén Kováts Judit Hazátlanok című írásából olvasnak majd részletet a versenyzők.”

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei az egyetlen vakok egyesülete, ahol megrendezik ezt a versenyt, évről évre pedig egyre népszerűbb. Az eredetileg májusi rendezvény a koronavírus-járvány miatt új időpontot kapott, augusztus 28-ára.