Már hétszázan énekeltek online – Javában tart a Cantemus rekordkísérlete
Fotó: Trifonov Éva

Múlt héten elindult a Nyíregyházi Cantemus Kórus online rekordkísérlete. Eddig már több mint hétszázan énekelték el az István, a király rockopera himnikus dalát. A Felkelt a napunk honlapját a világ több mint harminc országából megkeresték az elmúlt napokban. A rekordkísérlet augusztus 20-ig tart, addig várja a videókat a Cantemus.

Múlt hét szerdán, a Kossuth-téren vette kezdetét a Cantemus rekordkísérlete. Mivel idén a koronavírus-járvány miatt nem tudják megszervezni a XIII. Nemzetközi Kórusfesztivált, ezért az online térbe szólít mindenkit az énekkar. A hagyományok szerint az István, a király rockopera himnikus dalával zárják a kórusfesztivált, most a felkeltanapunk.hu weboldalra várják az énekeseket és mindenkit, a világ bármely tájáról.

Harminc országból érdeklődnek

„Eddig már hétszázan ráénekelték és több mint kétezren megkeresték ezt az oldalt, úgyhogy készülődnek és gyűjtik a bátorságukat. Az igen érdekes, hogy a nagyvilág több mint harminc országából már van jelentkezés, Jakartából huszonvalahányan, Indiából negyvenen, Moszkvából láttunk hármat és Amerikától kezdve sok-sok földrészen és sok országban fölfigyeltek erre a kezdeményezésre. Hogy ez most sok vagy kevés, még nem tudom megállapítani, harminc napunk van rá, most 2-3 napja megy. A rekordkísérlet hitelesítőjének szeretnénk nehéz feladatot adni, hogy átszámolja mondjuk azt a tízezer éneklést, amire egyébként egy kicsit számolunk.” - mesélte Szabó Dénes, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karnagy.

Augusztus 20. a határidő

A beérkezett felvételekből egy rekordkísérleti mozaikvideó készül, amit a Cantemus online közösségi felületein mutatnak be augusztus 20-án.

„Augusztus 20-án este nyolc óráig lehet ezt megtenni, a városban különböző pontokon időnként megjelenünk, ahol biztatjuk a város közönségét arra, hogy velünk együtt énekeljen. Nagyon bízunk benne, hogy jó lesz és aki hallja, az tudja, hogy milyen jót ezt elénekelni. Ahogy a könnyűzenében szokták mondani, ez egy jó nóta, 16 ütem összesen és a szövegével sem lehet gondunk, mert magyarok vagyunk és ha ezt a magyar szöveget még a világ más táján is éneklik, akkor szerintem az egy nagyon jó dolog.” - tette hozzá Szabó Dénes.

Segítő pontok

A segítő rekordpontokon városszerte várják azokat,  akik bizonytalanok a digitális platformok használatában vagy nem mernek magukban énekelni. A különböző helyszíneken, mint például a Nyíregyházi Állatparkban vagy a Parkfürdőben, a kórus tagjai bárkivel eléneklik az István, a király rockopera himnikus dalát.

Időpontok és helyszínek:

- 2020. augusztus 1. Búza téri piaccsarnok 8:00 -10:00

- 2020. augusztus 2. Sóstó Székelykapu 16:00 – 18:00

- 2020. augusztus 8. Kossuth tér 16:00 – 18:00

- 2020. augusztus 9. Parkfürdő 16:00 – 18:00

- 2020. augusztus 15. Kodály Zoltán Általános Iskola 18:00 – 20:00

- 2020. augusztus 16. KORZÓ Bevásárlóközpont 16:00 – 18:00