Receptek karácsonyra – Az igazi karácsonyi töltött káposzta
Karácsonykor a legtöbb helyen a hagyományos magyar ízeké a főszerep az ünnepi menüben. Vannak ételek, melyeket év közben csak ritkán vagy egyáltalán nem fogyasztunk, az ünnepi asztalról azonban nem hiányozhatnak. Ilyen étel például a töltött káposzta, amelyet ön is elkészíthet a Főmenü receptje alapján.
Elkészítés:
Első körben a sertéslábat puhára főzzük bő vízben egy fej hagymával, fokhagymával, egész borssal. Ne csontozzuk ki, hagyjuk egészben! A sertésoldalast, ha tehetjük, grillezzük meg faszénen, de szalonna zsírján is megpiríthatjuk, majd vágjuk csontonként darabokra.
Kevés kockázott zsírszalonnát olvasszunk ki, pirítsuk rajta aranysárgára a finomra vágott hagymát! Dobjuk rá a savanyított káposztát és körülbelül 1 óra alatt főzzük félpuhára a láb főzővizét használva! Ha elkészült, hintsük meg fűszerpaprikával és hagyjuk eloldódni benne, de már ne forraljuk, tegyük félre! Jó, ha a káposzta elég szaftos, van leve.
Elkészítjük a káposzta töltelékét. Ledaráljuk a sertéscsászárt és ízesítjük a 18 g sóval, köménnyel, borssal, fűszerpaprikával, fokhagymával. Kacsazsíron üvegesre pirítjuk a salottahagymát, majd rádobjuk a rizst, felöntjük fehérborral. Ha a bor elpárolgott, klasszikus rizottó módszerrel feszes rizottót készítünk, de a végén nem teszünk bele vajat és sajtot. A natúr rizottót a darált töltelékkel elkeverjük.
A savanyított káposztafejet leveleire szedjük és a torzsa mentén félbevágjuk. Megtöltjük az adagonkénti körülbelül 5-7 dkg töltelékkel. Ha elkészültünk, öntött vasedénybe rétegezzük a káposztánkat: alulra egy kis káposztafőzelék, majd felváltva a töltelék, grillezett oldalas, nagyobb darabokra vágott füstölt kolbász, füstölt császár és 2 db fél köröm. Majd megint káposztafőzelék, megint töltelékek és a többi, végül betakarjuk káposztával az egészet. Ha ügyesek voltunk, a lé is pont ellepi az egészet.
Tűzön forraljuk fel, majd dobjuk 170 fokos sütőbe, míg vajpuha nem lesz (körülbelül egy óra).
Karácsony-szilveszter közötti étel, amely a hideg párkányon sokáig eláll, sőt, íze még kitűnőbb lesz! Tejföl, kovászolt kenyér kötelező hozzá.
Hozzávalók:
Töltelék:
- sertés császár: 80 dkg
- rizottó rizs: 8 dkg
- salottahagyma, aprítva: 2-3 fej
- kacsazsír: 4-5 ek.
- fehérbor: 0.5 dl
- kömény, őrölt: 1 kk.
- feketebors, őrölt: 1 kk.
- fokhagyma, aprítva: 5 gerezd
- só: 14 g
- fűszerpaprika: 2 ek.
Káposztafőzelék:
- savanyított káposzta, csíkozva: 1 kg
- savanyított káposzta, egész: 1 fej
- vöröshagyma, aprítva: 2 fej
- vöröshagyma, egész: 1 fej
- fokhagyma: 1 fej
- fűszerpaprika: 2 ek.
- fekete egész bors: körülbelül 20 szem
- oldalas: 40 dkg
- füstölt császár szalonna: 20 dkg
- füstölt zsírszalonna, kockázva: 10 dkg
- sertésláb, hosszában félbe vágva: 2 db azaz 4 db fél!
- füstölt sertéskolbász : 1 szál
- tejföl
- só
Forrás: hirado.hu