Rally Hungary – Visszatérnek Nyíregyházára Európa legjobbjai
Fotó: Szarka Lajos

Visszatérnek Nyíregyházára Európa legjobbjai, október 6-a és 8-a között lesz idén a Rally Hungary. Egy év kihagyás után ismét a megyeszékhelyen és a Zempléni-hegységben szurkolhatnak az autó-motor sport rajongói. A verseny presztízs értéke óriási mind Nyíregyháza, mind az ország számára, a Rally Hungary szervezőbizottságának elnöke úgy nyilatkozott: a hazai Forma-1 után ez a legjelentősebb magyarországi autósport esemény.

A rali rajongók legnagyobb örömére tavaly év végén derült ki, hogy az Európa-bajnoki futamot egy év kihagyás után ismét Magyarország rendezheti, ráadásul Nyíregyháza központtal. A belvárosi gyorsasági a verseny egyik leglátványosabb szakasza – így fogalmazott a HUMDA Zrt. elnöke. Weingartner Balázs kiemelte, Közép-Európa egyik legjelentősebb futama érkezik újra a térségbe, az ország egy olyan részére, ahol mindig is élen jártak az autó-motor sport versenyek rendezésében.

Várják a nyíregyháziak

Az elmúlt években egy állandó programmá, városi nagy rendezvénnyé nőtte ki magát a Rally Hungary a megyeszékhelyen – mondta Nyíregyháza polgármestere a versenyt beharangozó sajtótájékoztatón.

A technikai sportoknak itt nagy hagyománya van, az emberek ezt szeretik. Az időpontot is megváltoztattuk, miután az első időszakban nagy köd volt. Már a helyét is megtalálta ez a verseny, nem csak a nézők, hanem a stábok és a versenyzők részéről is csupa pozitív visszajelzés érkezett. A szövetség és a szervezők is így tapasztalták és értékelték, úgyhogy örülünk, hogy visszajött a Rally EB” – mondta a polgármester, majd hozzátette, a városban csak ebben az évben 22 nagy sport rendezvény van, ebbe a listába tartozik a rali Európa-bajnokság is – tette hozzá dr. Kovács Ferenc.

Hazai versenyzők és nemzetközi húzónevek

A nevezés jövő hét hétvégéig tart, előzetesen azzal számol a szervezőbizottság, hogy a teljes mezőnyben nagyjából száz versenyzőpáros vesz majd részt. Az indulók jelentős része, több mint hetven százaléka magyar lesz, de nagy nemzetközi nevek is érkeznek október 6-a és 8-a között a térségbe, így például Mads Østberg, aki korábban már nyert itt futamot Magyarországon vagy Eric Kais, aki a csehországi pályák egyik legígéretesebb tehetsége.

Komplex program

A verseny minden napján a nyíregyházi szervizparkból indul a mezőny, a programot pedig úgy alakították ki, hogy mind három nap egy-egy attrakció várja a látogatókat.

A pénteki nap ez a Rabócsiringen lesz egy villanyfényes, szinkronpályás esti futam. Azt gondolom, hogy ez nagyon izgalmas és látványos futam lesz Nyíregyházától nagyjából 30-kmre. A szombati napon Nyíregyháza belvárosában lesz a belvárosi szakasz, ami már a korábbi években is nagy közönség kedvenc volt és ahova rendre több tízezer ember látogat ki. Vasárnap pedig a tokaji borvidéken, Mád-Disznókő körnékén a szőlőtőkék között rendezzük meg a gyorsasági szakaszt, ez lesz a verseny utolsó gyorsasági szakasza és itt fog eldőlni, hogy ki nyeri a versenyt, úgyhogy arra számítunk, hogy ezt is nagy érdeklődés fogja övezni” – nyilatkozta Őry Kornél, a Rally Hungary szervezőbizottságának elnöke.

Milliós nézettség

A televíziós közvetítések révén több tízmillió háztartásba eljut a Rally Hungary, a helyszínre látogató szurkolók száma pedig 60 és 80 ezer között mozog. A nyíregyházi gyorsasági szakaszon idén egy kis módosítás is lesz, új nézői pontot alakítanak ki, így még látványosabb lesz majd a helyszínen szurkolók számára a futam, ahol többek között Csomós Miklósnak is drukkolhatnak, aki az Európai Bajnokság állandó magyar résztvevője.

Magyar versenyzők a dobogón?

Alapvetően fontos nekem a városi gyorsasági is, mert az egy könnyen látogatható versenyrész és nagyon sokan kijönnek ide, ez 2021-ben is így volt, de nyilván az igazán rali pálya a fák között és az erdőben van. Ez Borsodban, ott a Zemplénben ez adott, hiszen olyan természeti adottságokkal rendelkezik a környék, így azt gondolom, hogy a pályák tényleg európai szintűek, nem szabad félvállról venni őket, hiszen azért veszélyesek, így a lehetőségek szerint a legjobban felkészülünk” – nyilatkozta Csomós Miklós raliversenyző.

A raliversenyző hozzátette, a TOP 5-ben szeretnének végezni, de az igazi cél a dobogós helyezés elérése.

A Forma-1 után a legjelentősebb verseny

A háromnapos verseny presztízs értéke óriási mind Nyíregyháza, mind az ország számára.

Nem túlzás azt állítani, hogy a hazai Forma-1 után ez a legjelentősebb magyarországi autósport esemény, ez a nézőszámból is látható. Azt gondolhatjuk, hogy mivel ez egy Európa-bajnokság és a világbajnoki sorozatok és futamok bizonyos szempontok szerint presztízsben ez elé kerülhetnek, de ha belevesszük, hogy a rali Magyarországon a legnépszerűbb szakág az autósportban, akkor viszont azt látjuk, hogy az egész várakozás a nézők, a csapatok, a versenyzők részéről az mindenképp ennél a versenynél a legnagyobb. Ennek köszönhetően az egész térség és Nyíregyháza nagyon sokat profitálhat belőle. Sok olyan néző, szurkoló jön ide, akik bejárják és megismerik a környéket és nagy valószínűséggel vissza is térnek majd akár egy családi nyaralás apropóján, ha meglátják milyen attrakciók vannak itt és milyen vendégszeretőek az emberek” – tette hozzá Őry Kornél.

Intenzív verseny

A Rally szakágvezetője Hoffer Zsolt kiemelte, egy intenzív és jó verseny várható, lesz majd kiért szorítani október 6-a és 8-a között. A sajtótájékoztatón az is elhangzott, folyamatos programok várják majd a szurkolókat, többek között a Tokaji út szervizpont és pénteken egy kvalifikációs futam ingyenesen látogatható. A Rally Hungaryn kiderül, ki állhat fel az év végi dobogóra a győztes mellé, miután az Európa-bajnoki címet már korábban megszerezte az új-zélandi versenyző, valamint junior Európa-bajnokot avatnak.