Rally Hungary - A tavalyinál még erősebb mezőny érkezik november elején Nyíregyházára

Világsztárok, Európa legjobbjai és a teljes hazai élmezőny rajthoz áll jövő hét végén a Nyíregyháza Rallyn. Az EB sorozat negyedik állomása lesz Magyarország, és rangos mezőny érkezik. Ezúttal is lesz belvárosi szakasz. 


Száguldó rally autók az Országzászló téren, Superspeciál a Rabócsiringen, gyorsasági szakaszok a Zemplénben. 2019-ben nagy sikere volt a Nyíregyháza Rallynak. Akkor az EB sorozat záróversenye érkezett a szabolcsi megyeszékhelyre. A szervezők olyan jó munkát végeztek, hogy a nemzetközi szövetség 2020-ban is a versenynaptárba tette a Rally Hungaryt. 

- Három éve Nyíregyháza bekapcsolódott a nemzetközi rali vérkeringésébe, ami a tapasztalatokat leszűrve remek ötlet volt, mivel a városban és a környéken nagyon népszerű az autó-motorsport. Ezért is szerettük volna megrendezni az idén is az Európa-bajnoki futamot, természetesen minden előírást és protokollt betartva, hiszen az elsődleges az emberi élet védelme, ezért is kérünk mindenkit, hogy a pályák szélén is tartsa be az egészségvédelmi előírásokat. Nyíregyháza készen áll a rendezésre, minden feltétel adott ahhoz, hogy csodálatos versenynek legyünk tanúi a jövő hét végén, amelyet világszerte is nagyon sokan látnak majd, köszönhetően annak, hogy 90 ország tévécsatornája közvetíti a verseny történéseit. Ehhez kellett a hazai és nemzetközi autósport szövetség, a promóter, a rendező, Nyíregyháza városa és kellenek a remek sportolóink, akik miatt még érdekesebb és értékesebb lesz ez az esemény – mondta Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár. 

Komoly mezőny érkezik november 6-8 között Nyíregyházára, köztük egy világbajnoki futamgyőztessel is. Andreas Mikkelsen a rali-világbajnokság történelmének legfiatalabb pontszerzője és a 2011-es interkontinentális ralibajnokság győztese. De indul a korábbi legendás pilóta Solberg fia is. 

- Amilyen szép volt a tavalyi verseny, ugyanolyan szépnek tűnt márciusig az idei. Azóta azonban folyamatosan zajlik az újratervezés, hiszen egyrészt követni kellett a magyar hatóságok iránymutatását, másrészt közben figyelni, hogy a nemzetközi promóter miként igazodik a változó helyzethez. Szerencsére a magyar hatóságok az előírások betartása mellett engedik a sportrendezvények megtartását és kellő odafigyeléssel rendezők is részt vehetnek a rendezvényeken. Ezért mi is teljes erőbedobással dolgoztunk azon, hogy a biztonsági szabályok betartásával nézőkkel rendezzük meg a Rally Hungary-t. Nagy öröm számunkra, hogy hatalmas a nemzetközi érdeklődés: egyrészt híre is ment a Rally Hungary-nek, másrészt nincs túl sok nemzetközi szintű esemény, és a ralisok keresik az alkalmat. Ami pedig minket illet, az elmúlt egy-két hónapunk a Covid-protokoll kidolgozásáról szólt, amiből az átlag szurkoló annyit érez majd, hogy a szervizparkot el kell zárnunk a nézők elől a versenyzők egészségének megóvása érdekében -  mondta Őry Tamás promóter. 

Egy éve meglepetésre Turán Frigyes nyerte a Nyíregyháza Rallyt, több esélyest megelőzve. Herczig Norbert akkor nem volt szerencsés, a többszörös magyar bajnokot több defekt is hátráltatta. 

- Bármennyire is itthon versenyeztünk, tavaly volt jó néhány olyan gyorsasági, amelyen akkor mentünk először. Most viszont elő tudjuk venni a belsőkamerás felvételeket, illetve minden anyagot, ami a témában elérhető. Így legalább a fiamnak, Patriknak is tudok segíteni, hiszen az idén őt is beneveztük az Európa-bajnoki futamra. Számára az a legfontosabb, hogy minél több tapasztalatot szerezzen.
Sohasem versenyeztünk még így együtt, furcsa lesz, hogy nem tudom rajta tartani a fél szemem. Ami minket illet, kicsit későn kezdtük meg a pontgyűjtést, ezért nem vagyunk abban a helyzetben, hogy taktikázni kellene. Úgy vagyok vele, ha már van Európa-bajnoki futam Magyarországon és meg is tartják, akkor nincs helye a taktikának, nyomni kell a gázt! Bízom benne, hogy a tavalyi tapasztalatokat át tudjuk ültetni az idei évre, és ha egy kicsikét jobb lesz az időjárás, mint tavaly, akkor már nem lehet baj – mondta Herczig Norbert rally versenyző.

A város örömmel adott helyet ismét a versenynek. 

- Ez már a harmadik alkalom, hogy egy nem mindennapi sortesemény központja lehet Nyíregyháza. Az elmúlt két év sikeres szervezése is alátámasztja, milyen jó és hatékony együttműködés alakult ki az önkormányzat, a szövetség és a promóter között. Az, hogy a világjárvány idején is – amely teljesen felülírta a mindennapjainkat – megvalósulhat a Rally Hungary, bizonyítja a versenyzők elszántságát, elkötelezettségét az autósport iránt, és bizonyítja a szervezők határozottságát, szakmaiságát és hajlandóságát arra, hogy magas szintű óvintézkedések betartásával és betartatásával biztonságban lehessen lebonyolítani a belvárosi gyorsasági szakaszt. S mindenben számíthatnak az önkormányzat segítségére. Célunk az, hogy az elkövetkező években is számos nemzetközi sporteseménynek adhasson otthont a megyeszékhely – mondta Dr. Rákóczi Ildikó, a  Szociális, Egészségügyi és Sportbizottság elnöke.  

Az EB a jövő hét közepén gépátvétellel kezdődik, majd pénteken a Rabócsiringen tartják a Szuperspeciált. Ide maximum 4500 nézőt engednek be. Szombaton és vasárnap hegyi szakaszok következnek, vasárnap pedig Nyíregyháza belvárosában lesz egy gyorsasági. Itt útlezárásokra kell majd aznap számítani.