Rajt előtt a NYÍKSE - Pénteken indul a szezon az NB-I/B-be jutott kosarasok számára
Fotó: Trifonov Éva

A hétvégén elkezdődik a bajnokság a férfi kosárlabda NB-I/B-ben. A NYÍKSE az előző idényben kiharcolta a feljutást, így a nyíregyházi csapat egy osztállyal feljebb kezdheti a szezont. 

Tavaly harmadik, idén második lett a férfi kosárlabda NB-II-ben a NYÍKSE. Az együttes megnyerte a Keleti csoportot, majd a négyes döntő házigazdájaként ezüstérmet szerzett. Bár eredetileg csak a bajnok jutott volna fel az NB-I/B-be, de mivel volt olyan együttes, mely nem vállalta az indulást, így felkérték a nyíregyházi csapatot, mely igent mondott a magasabb osztályra.

- Hét év munkája van a feljutás mögött, és most a magasabb osztályban a célkitűzésünk újoncként nem lehet más, mint a biztos bennmaradás. Aztán az első néhány forduló után kiderül, hogy dédelgethetünk-e merészebb álmokat is. A keretet igyekeztünk megerősíteni, és felkészülten várhatjuk a rajtot. A játékosok közül többen is a Nyíregyházi Egyetem hallgatói, az intézménnyel nagyon jó viszonyt ápolunk, az egyetemi csapatban is segítjük egymást - mondta Balogh Béla, a NYÍKSE elnöke. 

 A keret több helyen változott a nyári szünetben. Két légiósa lesz a nyírségieknek, egy francia irányító épp a napokban érkezett. Kovács Tibor eddigi vezetőedző a jövőben szakmai vezetőként dolgozik. 

- Úgy érzem, hogy át kell adnom a helyet a fiataloknak, de természetesen mindenben segítem mind a felnőtt, mind az utánpótlás együtteseket tanácsokkal. Nagyon büszke vagyok a csapatra, nyíregyházi játékosokkal vívtuk ki a feljutást, és 1-2 kivétellel helyi kötődésű kosarasokkal vágunk neki az idénynek - mondta Kovács Tibor szakmai vezető. 

A csapatot vezetőedzőként Brane Savic, másodedzőként Balogh Balázs irányítja majd. A tréner az előző idényben még játékosként is szerepelt, most viszont már csak a kispadról irányítja a NYÍKSE-t. 

- Ma és holnap vár még edzés a fiúkra, a taktikát kell még átbeszélnünk, de készen állunk a pénteki rajtra. Augusztus 8-án kezdtük a felkészülést, több edzőmérkőzést játszottunk, ahol jó teljesítményt nyújtottak a fiúk. Ez az NB-I/B-s csapat jó lehetőség azoknak a helyi fiataloknak is, akik az „A” csoportos nyíregyházi gárdába nem férnek be, örömmel látjuk őket - mondta Brane Savic vezetőedző. 

A bajnokság már a héten elkezdődik. Pénteken este a NYÍKSE a  Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli együttesét fogadja 19 órától a Bánki tornatermében. A hazai találkozók a nézők számára ingyenesek, támogató bérletet lehet vásárolni, mellyel a klub működését segíthetik.