Programok március 15-én Nyíregyházán – Ingyenes lesz a belépés minden múzeumba

Családi nappal várják a látogatókat a Kállay Gyűjteményben és a Sóstói Múzeumfaluban március 15-én. A nemzeti ünnep alkalmából mindkét helyszínen ingyenes lesz a belépés. Interaktív programok, kiállítások és játékok várnak minden korosztályt, de a Kossuth kifli és a linzer történetét is megismerhetik majd az érdeklődők.

Március 15-én az 1848-as forradalom és szabadságharcra emlékezünk, Magyarország újkori történetének egyik meghatározó eseményére, amely a modern nemzeti identitás egyik alapköve. A tavaszi magyarországi események szerves része volt az európai forradalmi hullámnak, azok közül viszont lényegében egyedül jutott el sikeres katonai ellenállásig. Nyíregyházán minden évben a Kossuth-szobornál, a Petőfi téren, illetve Irányi Dániel politikus publicista, márciusi ifjú emléktáblájánál helyezik el az emlékezés virágait.

Sóstói Múzeumfalu

A Sóstói Múzeumfalu családi programokkal készül majd erre a napra, és mint minden múzeumban, a nemzeti ünnep alkalmából ingyenes lesz a belépés.

Március 15-e a mi jeles napjaink között fiatal, hiszen a paraszti kultúrában a nemzeti ünnep ilyen módon nem jelenik meg. Próbáljuk egy picikét a hagyományos falusi közösség szempontjából megközelíteni ezt. Elsősorban egy olyan térképes játékkal kedveskedünk, amely lehetőséget nyújt arra, hogy körbe járják a családok a falut, megismerjék az épületeket, az ott rejlő apróságokat, és egy jutalommal is várunk mindenkit a játék végén. A könnyű lovas huszár a magyar nemzet eleje volt annak idején, ezeket mutatják be a Kisvárdai Huszár Bandérium tagjai Koszta Zoltán vezetésével. Ők több alkalommal a faluközpontban is jelen lesznek, történelmi előadással, toborzóval, egyenruhamustrával várjuk a látogatókat. Így egy igazi huszártáborban érezhetik magukat egész nap a vendégek” – nyilatkozta Kácsor-Ignácz Gabriella múzeumpedagógus, a Sóstói Múzeumfalu rendezvényszervezője.

Kállay Gyűjtemény

A nemzeti ünnepre a Kállay Gyűjtemény is készül, itt szintén egész napos programra várják a családokat 10 órától 17 óráig, szintén ingyenes belépéssel.

A Simonyi Óbester Magyar Hagyományőrző Kardvívók is itt lesznek, bemutatót fognak tartani, sőt ki is lehet majd próbálni a fakardokat, hogy hogyan lehet velük vívni. Kézműves foglalkozások hat helyszínen zajlanak majd, illetve nagyon jó kapcsolatunk van a Nyíregyházi Egyetem LEGO csoportjával, akik egy pályázatot írtak március 15-re, amelyre 52 alkotás érkezett legóból, ennek az eredményhirdetése is itt lesz a Kállay Gyűjteményben. A programhoz tartozik a chatbot játék, ami két évvel ezelőtt már megvalósult, interaktív játékokat is tervezünk, vendéglátás is lesz, valamint a Magyar Honvédség is kitelepül, hiszen a mai honvédséget is szeretnénk bemutatni, toborzóirodával, illetve játékokkal. Tehát nagyon színes programokkal várjuk az ide látogatókat” – nyilatkozta Dohanics László, a Kállay Gyűjtemény vezetője.

Ezen a napon ingyen nézhetik meg a Kállay Gyűjtemény két újonnan nyílt tárlatát. Egyrészt a „Fényesebb a láncnál a kard” – Kulcsár Róbert magángyűjtő 48-as relikviáit, valamint az „Alapítónkra emlékezve” kamarakiállítást Kállay Kristóf hagyatékából.

A Kossuth kifli és a linzer története

Az intézmény történésze pedig különleges előadásokkal és rendhagyó tárlatvezetéssel készül március 15-én, így megtudhatják majd a látogatók, hogy a nagykállói Kállay család hogyan vette ki a részét a forradalom és szabadságharcból.

Egy kicsit a kulináris világ felé is kikacsintva a Kossuth kifli és linzer sütemény lesz még terítéken – ha nem is szó szoros értelmében –, hiszen mind a két ételkülönlegesség a szabadságharchoz kötődik valamilyen úton-módon. Például Linzer Rudolf ’48-as főhadnagyról lett elnevezve a linzer sütemény, illetve a Kossuth kifliről is elmondom majd, hogy miért kifli, vagyis miért nem kifli a szó szoros értelmében” – tette hozzá dr. Holmár Zoltán.

A városi központi ünnepség március 15-én, szerdán 10 órakor kezdődik majd a Kossuth téren.