Poraiból éledt újra a kajak-kenu sport

Magam is résztvevője voltam annak a három évvel ezelőtti találkozónak, ahol hajdani csapattársak, edzők, barátok fogadták Kökény Roland, kajak-kenu olimpiai bajnokot Nyíregyházán. De ott volt még valaki, minden pillanatban, Roland édesapjának emléke, aki nélkül nemcsak a fia nem lehetett volna sikeres, hanem soha nem létezett volna a megyében kajak-kenu sport sem. Ő már nem érhette meg fia olimpiai győzelmét. Roland sztársportoló lett az országban és szűkebb szülőföldjén is, de édesapja, Kökény Zoltán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kajak-kenu sportág szerelmesei számára marad legenda.

Békésebb vizeken

Talán ez a baráti vacsora, és Kökény Roland világsikere járult hozzá ahhoz, hogy húsz év után, tavaly novemberben újraéledt a kajak-kenu sport a megyében, felvillantva annak a lehetőségét, hogy talán újabb világhírű tehetség kerülhessen ki Szabolcs-Szatmár-Beregből. Az országos, világ- és olimpiai bajnok korábbi egyik trénere, Veres István bábáskodott a szervezet újjáélesztésénél, mely az ORDANA Kajak-kenu és Természetjáró Klub keretein belül kezdte el megszerettetni ezt a sportot a megyebeli gyerekekkel. A szervezetet a Magyar Kajak-kenu Szövetség is soraiba fogadta. De még mielőtt a sportra terelődne a szó, nem tudok elmenni a névválasztás mellett. Meg is tudom, hogy az Or a vizek, a Dana pedig a szelek istene a mitológiában. És hát mi kell egy „hajósnak” a sikerhez? Megfelelő víz és jó szél – meséli Veres István, a szervezet vezetője, aki hosszú évek óta szervez vadvízi túrákat is, a Tisza kárpátaljai és a Prut folyó galíciai szakaszaira. A kajak-kenuval ismerkedõ gyerekeknek azonban még a csendesebb vizek jutnak. Az erőnléti edzéseken túl, a nagykállói versenyuszoda feszített víztükrén próbálgatják, ha nem is szárnyaikat, de az evezőkezelést a mini kajakokban és kenuban.

Nincs hiány sportolókból

De ha beáll a jó idő, áthelyeződnek az edzések a Harangodi-tó vizére, ahol kiváló körülmények várják majd a vízi sport szerelmeseit. A két kilométeres edző- és versenypálya mellett, a Téka-tábor komfortos épületeit és szociális létesítményeit is igénybe vehetik a gyerekek amellett, hogy hamarosan csónakház is épülhet a területen. Bár Veres István irányítja a klubot, de munkáját több korábbi sportoló is segíti. Napi szinten, Vajkai Attila kenus edző is kiveszi részét a tréningezésből, míg a szakmai munkát maga Kökény Roland, olimpiai bajnok dolgozza ki. Az ifjú versenyzőjelöltekből szerencsére nincs hiány. Jelenleg is közel félszáz gyerek edz hetente többször, de még tart a toborzás. Várják mindazon fiatalok jelentkezését, akik egy olyan sport alapjait szeretnék elsajátítani, mely páratlan környezetben, jó levegőn végezhető.

Első sikerek

Persze addig is kell a kitartás, míg a hajóba ülnek a gyerekek, hiszen a megfelelő fizikai erőnlét és az úszás elengedhetetlen a sporthoz. Azt, hogy ki milyen alapokat szerzett meg ezekből, ugyanúgy, versenyeken mérik fel.

A nemrég alakult sportág ifjú tehetségei máris szép eredményeket könyvelhetnek el, hiszen nemrégiben a Tiszaújvárosi „Héraklész” fizikai felmérő versenyen mérethették meg magukat szép sikerrel: 1. Kerekes Gergő (kenus, Napkor), 2. Vajkai Bence (kenus, Napkor), 3. Vajkai Levente (kenus, Napkor), 4. Takács Henrik (kenus, Nagykálló) és Bartha Beáta (kajakos, Kállósemjén), 5. Darai Dávid (kenus, Nagykálló), 6. Horváth Tivadar (kenus, Nagykálló).

Sipos Marianna