Play Day – Készségfejlesztő játékokkal töltötték a napot a LEGO dolgozói

Több ezer felnőtt játszott pénteken a Sóstói Múzeumfaluban – idén június 14-én tartotta a LEGO gyár a nyíregyházi Play Day-t. Ahogy a neve is mutatja, ezen a napon a játék került középpontba, leállt a termelés és a dolgozók közösen tölthették el a napot munkahelyi kötöttségek nélkül. A LEGO fontos a város gazdasági életében, de az oktatásban is jelentős szerepet töltenek be a gyárban készült fejlesztő játékok.

Nem is lehetne aktuálisabb a LEGO Play Day, miután az ENSZ idén ismerte el június 11-ét a játék nemzetközi világnapjaként. De nem ez volt a pénteki program apropója, már hosszú évek óta hagyomány, hogy egy napra leáll a gyár és minden dolgozó játékos feladatokkal tölti a napot, amelynek a Sóstói Múzeumfalu biztosít helyszínt.

Kapcsolj ki és játssz”

A különböző sátrak különböző játékokat és kihívásokat tartogattak a több mint 2500 résztvevő számára.

Idén arra fókuszáltunk, hogy videojátékokat hogyan tudunk átültetni fizikai játékká, hogy kicsit kikapcsolódjunk, elhagyjuk egy napra a kütyüket. Sok olyan termékünk van, ami valamilyen videojáték alapján készült. Ebben a sátorban Sonic golfozni lehet. Egy LEGO készletből vettünk ki olyan elemeket, amivel lehet minigolfozni, így itt egy ilyen furcsa megoldással került át a videojáték egy fizikális játékélménnyé” – így mutatta be az egyik játékot Siket Lóránt kommunikációs vezető.

Folyamatos fejlesztések

A nyíregyházi cégnél több mint háromezren dolgoznak, ezzel a térség legnagyobb és leginnovatívabb foglalkoztatója. A LEGO folyamatosan építi, bővíti gyárát és gyártókapacitását a városban, ezzel is növelve a munkahelyek számát. Legutóbb tavaly ősszel egy 54 milliárd forintos beruházást jelentettek be, amely 300 új munkahelyet is teremt.

Játszva tanulnak

A Play Day viszont nem a munkáról, hanem a játékról és a kikapcsolódásról szól minden dolgozó számára.

Sok éves hagyománya van már a Play Day-nek, a LEGO csoport tulajdonos családja hívta életre. Ezt a munkanapot játékkal töltjük, ilyenkor minden dolgozó ki tud kapcsolódni. Sok dolgot tanulunk ezen a napon, amelyet a munkahelyi környezetben is hasznosítunk majd” – nyilatkozta Chresten Bruun, a LEGO Manufacturing Kft. igazgatója.

Készségfejlesztő, pozitív hatás

A LEGO egy kortól független játék, több generációt szólított meg és szólít meg napjainkig. Több kutatás bizonyította már, hogy gyerekkorban az építőjáték az úgynevezett 21. századi készségeket fejleszti a leginkább, így például a kreatív problémamegoldást, az együttműködést, a kritikai gondolkodást, nem mellesleg pedig a kézügyességet és finommotorikát is.

A Play Day kapcsán mindig arra törekszünk, hogy olyan játékokat fejlesszünk és olyan kínálatot biztosítunk, hogy mindenki találja meg magának, ami komfortos számára. A játékélménynél az a fontos, hogy tudj flow-ba kerülni, hogy érezd magad jól, ne legyen túl nagy kihívás, de ne is legyen túl könnyű. Emiatt nagyon sokféle lehetőség van itt a LEGO kocka alapú játékoktól kezdve a kézműves foglalkozásokon át, amit a helyszín tud nekünk nyújtani egészen addig, hogy tudsz tollasütőt kölcsönözni és játszani kicsit” – nyilatkozta a LEGO Manufacturing Kft. kommunikációs vezetője.

LEGO az oktatásban

A LEGO gyár azon túl, hogy fontos a város gazdasági életében, az oktatásban is komoly szerepe van. A Nyíregyházi Egyetemen működik például a LEGO Education Innovation Studio, ami egy módszertani központ, ahol a tanárképzés minden hallgatója elsajátítja a játékos tanulás alapjait. Így a Nyíregyházán végzett pedagógusok mindegyike ismeri az élményalapú oktatást – tette hozzá Siket Lóránt.

Játékos programok

A hagyományok szerint a Play Day-t megelőző napon csütörtökön több mint 1200 helyi és környékbeli iskolást hívott meg a LEGO, hogy ők is részesülhessenek a nagyszabású programokból. Pénteken a dolgozók vettek részt a játékos napon, szombaton pedig családi napot szervez a cég, ahova szintén több ezer embert várnak. Tavaly szeptemberben nem csak a dolgozókat, hanem minden érdeklődőt vártak a LEGO Játékváros rendezvényre a Kossuth téren és a Váci Mihály Kulturális Központban. Húszezer ember fordult meg a különböző programokon, fejleszthette kreativitását a lego kockákon keresztül. A gyár a tervek szerint idén ősszel hasonló nagyszabású, ingyenes programmal készül Nyíregyházán.