441 előadás és 101 ezer néző – Sikeres évadot tudhat maga mögött a Móricz Zsigmond Színház
Fotók: Gazdag Mihály

A péntek délelőtti társulati ülésen véget ért a 2023–24-es kőszínházi évad a Móricz Zsigmond Színházban. A koronavírus járvány, majd az energiaválság miatt nehéz éveket tudhat maga mögött a társulat, az idei esztendőben azonban már semmilyen külső tényező nem befolyásolta a munkájukat, így egy kimagaslóan sikeres évadot zártak – erről beszélt Kirják Róbert ügyvezető igazgató az eseményen. Az évadzáró ünnepségen több elismerést is átadtak, a Lipót- és a Móricz-díjat is Nagyidai Gergőnek ítélték, akit egyben a Kelet Színészének is megválasztottak. 

A koronavírus járvány, majd az energiaválság miatt nehéz éveket tudhat maga mögött a Móricz Zsigmond Színház és társulata, az idei esztendőben azonban már semmilyen külső tényező nem befolyásolta a munkájukat, így egy kimagaslóan sikeres évadot zártak – erről beszélt Kirják Róbert ügyvezető igazgató a teátrum évadzáró társulati ülésén péntek délelőtt a nagyszínpadon.

– Talán mindenki tudja, hogy két évadunkat teljesen tönkretette a Covid, majd az előző évadunkat a kényszerű bezárás, az energiaválságból adódó két hónapos kényszerbezárás borította fel teljesen. Végre egy olyan évadot tudhatunk magunk mögött, ahol semmilyen külső tényező nem befolyásolta a megtervezett munkánkat. Ez majdnem így is van, ahogy elképzeltük, de voltak így is nehézségeink, olyan dolgok, amik nem voltak tervezve, de ettől függetlenül ezt az évadot nagyjából időben be tudtuk fejezni és nem történt olyan csúszás mint az előzőben. Nagyon bízom benne, hogy soha többet nem kell a Móricz Zsigmond Színháznak átélni olyan évadokat mint azt ezt megelőzőek voltak – mondta el a társulati ülésen Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgatója.

441 előadás, 101 ezer néző a tavalyi 74 ezerhez képest – számokban ezt jelenti a 2023–24-es évad a nyíregyházi teátrumban. A legnépszerűbb előadások között ott volt a Pinokkió, a Szépség és a szörnyeteg és a Don Juan is, a legtöbben azonban az Életrevalók című előadásra voltak kíváncsiak, amelyet összesen 11.110 néző látott a színpadon. A Lázár Ervin Programnak köszönhetően két előadás, a Maszmók Indiában és az Aranymetszet is több alkalommal vendégszerepelt vidéken. Horváth Illés, a Móricz Zsigmond Színház művészeti vezetője a pénteki eseményen arról beszélt, az elmúlt évadok ellehetetlenítő körülményei nélkül most az újjáépítés idejét élték.

– Az gondolom, hogy meglehetősen komplex feladat folyamatosan ötvözni a kultúraközvetítést és értékteremtést a szórakoztatóiparral. A professzionális, nagy mennyiségű repetitív munkavégzést az érzékenyen megélt, lélektanilag hiteles ábrázolással. A fizikai és szellemi megterhelést úgy viselni, hogy rejtve maradjon. Sőt, képes legyen jókedvet és örömet kiváltani, örömet közölni, elkápráztatni, megérinteni, elgondolkodtatni. Mert bizony ilyen összetett feladat színházat csinálni estéről estére, reggelről reggelre, ha esik, ha fúj, akkor is, ha fáradt vagy, vagy rosszkedvű. Amikor felmegy a függöny, amíg tart az előadás, amíg történik a színházcsinálás az nem történhet máshogy, csak szívvel, lélekkel. Csak szívvel és lélekkel lehet színházat csinálni bármilyen műfajban, bármilyen körülmények között – hangzottak Horváth Illés művészeti vezető szavai.

A teátrum művészeti vezetője hangsúlyozta, köszönettel tartozik a színház társulatának munkájukért, lendületükért és erőfeszítéseikért. Az évadzáró ülés az idei évben sem maradhatott díjátadók nélkül. A Hátsó Színpad-díjat Tanyik Zsófia, a Godot-díjat Tóth Károly, a Pro Teatrum-díjat pedig Kiss Eszter Júlia és Gulyás Attila kapta. A Város Nívódíját az idei esztendőben az önkormányzat nevében Ágoston Ildikó önkormányzati képviselő adta át Szabó Nikolettnek. Nagyidai Gergő neve a nyíregyházi színházkedvelő közönség számára nem lehet ismeretlen. 20 éve a Móricz Zsigmond Színház társulatának tagja, 85 bemutatót és 2000 előadást tudhat maga mögött. A teátrum nagyszínpadán a Lipót- és a Móricz-díjakat, valamint a Kelet Színésze címet vette át – méltóképp búcsúzva az itt töltött időtől.

– Köszönöm, hogy a gondomat viseltétek, amikor kellett társak voltunk, amikor kellett testvérek. Barátok maradunk akkor is, amikor én már nem leszek itt. A ti segítségetek nélkül nem hozhattam volna meg ezt a döntést, mert nem lehettem volna az, aki vagyok. Az, ami felhalmozódott ebben a 20 évben, az a rengeteg tanulás, mert ha ti nem vagytok és nem tanulhatom meg tőletek a szakmát, akkor most nem tudnék hova lépni. Mindenkinek egytől-egyig, aki anyám helyett anyám, aki nővérem helyett nővérem, nagyon köszönöm nektek, hogy felneveltek és azzá tettetek, aki vagyok – köszönte meg az elmúlt két évtizedet Nagyidai Gergő színművész.

Nagyidai Gergő színművész pályáját a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban folytatja, de ahogy a direktor fogalmazott, reméli visszatér még. Kirják Róbert a díjak átadása után ismertette a jövő esztendő programját. Az első bemutató A Padlás című előadás lesz a Nagyszínpadon, ezt követi majd A pacsirta, az Alul semmi Broadway musical, A király beszéde Oscar-díjas film feldolgozása és az Aranylakodalom, amely a nagysikerű Legénybúcsú második része. Vendégművészek is érkeznek majd a társulat tagjai közé, Staub Viktória és Nyári Dia is szerepet kapott a következő évadban.