Pirotechnikai termékekkel kapcsolatos tudnivalók

Pirotechnikai termékekkel kapcsolatos tudnivalók

Szilveszter éjjele közeledtével nem szabad megfeledkeznünk a pirotechnikai termékek biztonságos használatára vonatkozó előírásokról. Fontos tudni azt, hogy mely tűzijátékokat birtokolhatjuk legálisan és hogyan használhatjuk biztonságosan. A hatályos jogi szabályozás értelmében az 1. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket a 14. életévüket betöltött személyek, a 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket a 16. életévüket betöltött személyek egész évben megvásárolhatják, és a használati és kezelési útmutatóban foglaltak szerint felhasználhatják. A 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket 18. életévüket betöltött személyek december 28- és 31. között engedély nélkül megvásárolhatják, és a használati és kezelési útmutatóban foglaltak szerint december 31-én 18 órától január 1-én 6 óráig felhasználhatják.

Pirotechnikai termék csak működési engedéllyel rendelkező nyílt árusítású üzletből, vagy forgalmazó raktárkészletből vásárolható meg. A legális forgalmazási helyeken szakképzett pirotechnikus dolgozik, aki felvilágosítást is adhat a termék használatáról. Az illegális árusoktól vásárolt termékek minősége nem ellenőrzött, a termékekről a magyar nyelvű használati útmutató általában hiányzik, ezért a működtetésük rendkívül balesetveszélyes. A fel nem használt, vagy hibás 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket, a szilvesztert követő 5 napon belül a forgalmazónak vissza kell szállítani, aki köteles azt térítésmentesen visszavenni. A termék január 5-ig történő visszaszállításával, valamint a forgalmazó általi visszavételével kapcsolatos rendelkezések megsértése esetén a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség jár el.

Magánszemély továbbra sem birtokolhat, és használhat fel petárdát! A rendőrség a petárdát birtokló és használókkal szemben szabálysértési eljárást kezdeményez, akik akár százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthatók. A szabálysértés miatt a rendőrség mellett közterület-felügyelő és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője is szabhat ki helyszíni bírságot.

A pirotechnikai termékek illegális forgalmazásának, árusításának és használatának megakadályozása összehangolt intézkedéseket tesz szükségessé. A nem kívánatos jelenség visszaszorítása érdekében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Igazgatásrendészeti Osztálya és a területileg illetékes rendőrkapitányságok dolgozói, mint minden év hasonló időszakában, több alkalommal és visszatérően fokozott ellenőrzéseket fognak végrehajtani.

Saját maga és környezete biztonságának megóvása érdekében fordítson kiemelt figyelmet az alábbiak betartására!

Tűzijáték terméket kizárólag engedéllyel rendelkező forgalmazótól, magyar nyelvű használati utasítással ellátva vásároljon! Ne vásároljon lejárt felhasználhatósági idejű terméket! Az el nem zárt pirotechnikai terméket felügyelet nélkül sose hagyja, valamint úgy tárolja azokat, hogy a gyerekek ne férhessenek hozzá! Olvassa el a használati útmutatót, és mindig tartsa be az abban foglaltakat! A termékeket ne szerelje szét, és ne alakítsa át! A hibás terméket felhasználni tilos, azt a vásárlás helyére vissza kell szállítani! A termékek jelentős része csak szabadtéri felhasználású, ezért beltérben soha ne működtesse azokat! Kézben tartva ne működtessen tűzijáték terméket, és soha ne hajoljon fölé! Győződjön meg arról, hogy függőleges irányban semmilyen akadály nincs a termék útjában, és oldalirányban tartsa be a használati útmutatóban szereplő biztonsági távolságokat!

Pirotechnikai termékeket csak az előírásoknak megfelelően, fokozott óvatossággal használják, vigyázzanak, hogy szórakozásuk ne veszélyeztessen másokat!