Pillangó premier a színpadon

Hitves Zsuzsika és Darabos Jóska, a történet két fiatalja, akik nem lehetnek egymáséi, mert mindketten szegények. Hiába szövődik köztük szerelem, kapcsolatukat ellenzik, mert, mint mondják, „isteni parancsolat a Bibliában, hogy szegény legény módos lányt vegyen el, a szegény lány meg módos legényhez menjen”. Móricz Zsigmond Pillangó című regényét állították színpadra a nyíregyházi teátrumban, Gyökössy Zsolt szövegkönyve alapján, Szabó K. István rendezésében.

SZEREPÁLOM

Hitves Zsuzsika szerepét Fekete Réka-Thália játssza, akinek Móricz lányalakja nagy szerepálma volt.
– Megfogott Zsuzsika egyszerű tisztasága – mesélte Fekete Réka-Thália. – Az az egyszerű tisztaság, ami ebben a falusi miliőben természetes. De Zsuzsikában van valami törékenység is, nemcsak naivan „belecsodálkozik” a világba, hanem van „sütnivalója” is, szépen játszik a szavakkal és az érzéseivel. Ő egy aranyos lány, és a törékenységétől és a naivitásától függetlenül erős a jelleme. Úgyhogy ezt az ambivalenciát és kettősséget megtalálni egy nagyon jó folyamat volt.

A DEBRECENI PARASZTVILÁG RÓMEÓ ÉS JÚLIÁJA

Móricz Zsigmond Pillangójáról azt mondják: a debreceni parasztvilág Rómeó és Júliája, ugyan halál nélkül, de ez csak egy hajszálon múlik. A fiú és a lány kapcsolata végig reménytelen és esélytelen, mert mindkét édesanya ragaszkodik ahhoz, hogy a gyermeke módos párt találjon, aki kihúzhatja őket a nyomorúságból.
– Ez egy olyan beszűkült állapot, amelyben az a kategória, hogy „boldogság”, nem létezik – mondta a Darabosnét alakító Pregitzer Fruzsina. – Beszűkültségen azt értem, hogy úgy gondolják: csak úgy „boldogulhat” valaki, vagyis úgy haladhat normálisan és megnyugtatóan az élete, ha rangosabb, gazdagabb családba kerül. De, hogy annak mi a lelki hozadéka, azzal ez az asszony nem foglalkozik, ezt értem beszűkültségen.

„IZZIK A LEVEGŐ” A SZÍNPADON

Móricz történetében a két fiatal szerelme persze nem csupán a szülői tiltás miatt tűnik reménytelennek. A színpadon végig „izzik a levegő”, vagy a forró szerelemtől, vagy a makacsságtól, a dactól.
– A két ember személyisége már önmagában problematika – mondta a Darabos Jóskát alakító Egger Géza. – Az, ahogyan egymással viselkednek, ahogyan fel tudják húzni egymást, úgyhogy, ha nem is volna a történetben semmiféle más bonyodalom, akkor is lenne. Önmagát dramatizálja ez a kapcsolat.
A Pillangó című előadás bemutatóját a Móricz Hetek programsorozat keretében február 28-án este 7 órakor láthatja a nyíregyházi közönség a Móricz Zsigmond Színház nagyszínpadán.

F. A.

Fotó: www.moriczszinhaz.hu