Petőfi-titokra derült fény a VMKK-ban

A Petőfi-titok címmel musicalt mutatott be Petőfi Sándor életéről a Talán Teátrum a Váci Mihály Kulturális Központban. A musical megírásának ötlete a romániai Szatmár megyéből származik, az ottani Luby Társaság kérte fel a színitársulatot arra, hogy vigyen színre egy Petőfiről szóló előadást. Buzogány Béla úgy döntött, hogy ő maga ír egy darabot, a zene megkomponálására pedig Turcsán Andrást kérte fel.

[video]

PETŐFI 1846-47-ES ÉVEIBE PILLANTHATUNK BE

A darab szerzője azt mondja: a megírását hosszas kutatómunka előzte meg, ugyanis Petőfi Sándor életéből nem az 1848-ban történteket dolgozza fel, hanem az azt megelőző éveket, 1846-47-et, amikor a költő Szatmárban járt, megismerte Szendrey Júliát a nagykárolyi megyebálban, járt a Kurta Kocsmában, elment a Tiszához és Kölcsey sírjához.

További képekért kattintson a fotóra!

A közönség így olyan ismeretanyagot is szerezhet Petőfi Sándorról, amelyről korábban, lehet, hogy még nem hallott.

ÁLOM ÉS VALÓSÁG

Az előadás különlegessége, hogy két síkon játszódik, különválik a mai kor, és az 1840-es évek világa, amely a darabban valóság és álom formájában jelenik meg. Buzogány Béla elmondta: a történet szerint egy színész azt álmodja, hogy ő Petőfi Sándor, s ez az álom az életére is hat. Ő maga sem tud róla, de Petőfi verseiből, írásaiból idéz. A darab nem szűkölködik bonyodalmakban, s a történet során fény derül arra, mi is a Petőfi-titok, vagyis, egyrészt mi történik a darabbeli fiatelemberrel, és mi történt magával Petőfivel, a költő valóban Segesváron vesztette életét, vagy Szibériában hunyt el? A szerző szerint: a Petőfi-titok egy modern előadás, amely a ma emberének azt mondja, hogy a szabadság és szerelem kérdése ma épp annyira aktuális probléma, mint Petőfi korában.