Pereket indított az ügyészség, hogy eltiltsák az ebtartástól a kutyaviadalok szervezőit
Fotó: Illusztráció

Négy polgári pert indított a napokban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség, hogy a bíróság akár határozatlan időre is eltiltsa mindenfajta eb tartásától azokat a szabolcsi férfiakat, akik tiltott kutyaviadalokat szerveztek.

A Nyíregyházi Járási Ügyészség az elmúlt év decemberében emelt vádat négy megyebeli, illetve négy az ország más megyéjében élő vádlottal szemben, akik kutyaviadal céljára tenyésztettek kutyákat, illetve Nyíregyháza külterületén, egy tanyán meg is tartották a pénzdíjas viadalokat. Az ügyészség a vádemeléskor azt indítványozta, hogy a főkolomposokat börtönbüntetésre, a segítőiket pedig elzárásra és pénzbüntetésre ítélje a bíróság. 

A Büntető Törvénykönyv más büntetést nem tesz lehetővé az ilyen bűncselekményt elkövető vádlottakkal szemben, ugyanakkor az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény alapján az ügyész jogosult arra, hogy keresetet indítson a tevékenységtől való eltiltás iránt. Az ilyen kereset alapján indult perben a polgári bíróság jár el, és dönt arról, hogy határozatlan időre, vagy néhány évre eltiltja az ebtartástól az alperest. 

Az állatvédelmi törvény alapján az állatot nem szabad kínozni, emberre vagy állatra uszítani, állatviadalra idomítani, valamint a teljesítőképességét meghaladó teljesítményre kényszeríteni. Állatkínzásnak minősül az állat szükségtelen, fájdalmat okozó bántalmazása, éheztetése stb. Tiltja a törvény az állatviadal céljára való tenyésztését is az állatoknak, mint ahogy tilos Magyarországon állatviadalt szervezni, tartani, arra fogadást kötni. 

Akik ellen az ügyészség most pert indított, ezeket a szabályokat nem tartották be, mert a tulajdonukban lévő kutyákat kifejezetten állatviadal céljára tenyésztették, képezték ki, sőt értékesítették is. A kutyákat speciális futópadon futtatták, vastag, súlyos láncon, jelentős súlyú nyakörvvel tartották az ebeket, illetve olyan gyógyszereket adtak nekik állatorvosi felügyelet nélkül, amellyel fokozták a teljesítményüket. Az engedetlen kutyákat fizikailag bántalmazták, így különös szenvedést okoztak nekik. 

A rendőrség 2020. november 28. napján csapott le Nyíregyháza külterületén, egy tanyán az alperesekre, akik éppen két kutyát harcoltattak.

A megyei főügyészség a keresetlevelekben azt kérte a bíróságtól, hogy az állattartási szabályok ellen legsúlyosabban vétőket határozatlan időre, míg a nekik segítőket három, illetve tíz évre tiltsa el mindenfajta eb tartásától.

A polgári perek a Nyíregyházi Törvényszéken folytatódnak.

 

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség