Pénz, de honnan? – Fókuszban az EU-pályázatok

13 éve rendezi meg Pénz, de honnan? roadshow-ját a Piac és Profit magazin. A megyei kereskedelmi és iparkamarában tartott konferencián az uniós támogatási forrásokról, a kedvezményes hitellehetőségekről, valamint a versenyképesség lehetőségének erősítéséről is szóltak.
A rendezvényen dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere az eddigi városfejlesztésről beszélt. Kiemelte, hogy az elmúlt négy évben a már meglévő és az újonnan betelepülő cégekkel több mint 5 ezer új munkahelyet teremtettek. A munkanélküliség 6 százalék körüli számra mérséklődött, a befolyó adóbevétel pedig folyamatosan növekszik.

További képekért kattintson a fotóra!

– Van egy úgynevezett dedikált forrás, ami közel 25 milliárd. Ezt az összeget kormánydöntés alapján biztosítják Nyíregyházának, arról még tárgyalunk, hogy ezt mire tudjuk felhasználni. Ez összefüggésben van azzal is, hogy azokat, amiket ágazati projektekből lehet megpályázni, azt abból fogjuk és nem terheljük a saját forrást. A harmadik lehetőség pedig a sajáterős finanszírozás, örömmel mondhatom, hogy ez az elmúlt években mindig 1 milliárd feletti összeg volt – mondta el dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Ebben az évben várhatóan jelentős összegű EU-s programok nyílnak a kkv-k és a regionális szereplők számára. Újdonságokat a Vidékfejlesztési Program is tartalmazni fog. A pályázatok kapcsán folyamatos meghirdetésre lehet számítani, ezért fontos figyelni a kiírásokat.
Létrejött egy, a kis- és közepes vállalkozások exportját segítő intézményhálózat, illetve számos olcsó és kedvező hitellehetőség, valamint támogatási források állnak rendelkezésre ebben az évben.
Nyíregyházán a múlt heti városi közgyűlésen fogadták el a város gazdasági programját. Ebben pedig célként jelölik meg további tőkeerős befektetői kör idevonzását, a város lakosságmegtartó erejének megerősítését, valamint kiemelt területként a turizmus fejlesztését. Ehhez kapcsolódóan pedig az idegenforgalmi adóból származó bevételeket a ciklus valamennyi évében továbbra is visszafordítják az ágazatba.

Erdős József

(Fotó: Kohut Árpád)