Passiójáték a Bencs Villában

A húsvéti készülődés jegyében Passiójátékot mutattak be a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola és Gimnázium tanulói a Bencs Villában. A passiójáték a középkori misztériumjáték legismertebb alfaja, a bibliai történetnek Jézus szenvedésével és halálával foglalkozó részeit dramatizáló színjáték. A műfaj fénykora a késő középkorra esett.

További képekért kattintson a fotóra!

A városi polgárság az előadásokat pompás külsőségekkel rendelkező látványos tömegdrámává alakította. A középkori ízlésű népies passiójátékok a 16. század végén megszűntek, a passió dramatizált színre hozása azonban később is szokásos volt az iskolai színjáték és a népi játékok keretében.

JÉZUS SZENVEDÉSE

Dr. Pappné Petrasevits Anasztázia művészeti vezető elmondta, a gecemáni kertben kezdődik a történet és bemutatják Jézus szenvedésének utolsó 12 óráját a keresztre feszítéséig, ahogy Péter elárulja, és a főpapok Pilátus kezére adják.

TEMPLOMBAN IS BEMUTATJÁK

A diákok a Passiójátékot ezen a héten bemutatják a görög katolikus templomban is, majd két alkalommal az iskolájukban. A Bencs Villa közönsége a program kísérőrendezvényeként megtekinthette az Alkotókuckó és a Patrónus Egyesület húsvéti tárlatát.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: Kohut Árpád)