Pannónia kávéház

 Reményei szerint kávéháza a város úri családjainak lesz a találkozóhelye, ahol a hölgyek és a férfiak egyaránt jól szórakozhatnak. Ezt hivatottak a „kényelmesen és fényesen berendezett nõi szalonok, játéktermek, biliárdterem és íróasztalok felszerelésekkel”, valamint a vendégek rendelkezésére bocsátott magyar, német, francia és angol lapok, folyóiratok, illetve a hadseregi cím- és névtár is szolgálni. Így nyílt meg 1909. május 16-án a görögkatolikus bérpalota Bercsényi utcai oldalán, a saroktól a bejáratig terjedõ Pannónia kávéház.
A tulajdonos mindent megtett a vendégek becsalogatása érdekében és a minõségi kávéházi szolgáltatásokon túl szórakoztató programokat is kínált. Már a megnyitás elsõ napjaiban Hamza Gyuszi nagyváradi hírneves zenekara adott mûsort, de késõbb is szervezett uzsonnahangversenyeket a legnevesebb cigányzenészek kíséretével, pl. Jónás Gyula budapesti cigányprímással. Júliusra már egy fedett kerthelyiséget is kialakított, amelynek a megnyitására kora egyik legnagyobb cigányprímását, Banda Marczit hívta meg 16 tagú zenekarával. Ugyanitt kabaré-elõadásokat adtak elõ, sõt 1911 szeptemberében mozgófényképszínház létesítésére is engedélyt kapott.
Grósz Ödön 1914-ben lejáró bérleti szerzõdését már nem újították meg, hiszen a püspöki palotához nem illett egy kávéház. Átadta helyét a Közgazdasági Takarékpénztárnak, majd egy bútorüzletnek és közel két évtizeden át Fábián Pál könyvkereskedésének. Késõbb újabb üzletek sora következett, míg ma egyházi könyvesbolt üzemel benne.
Az épületrõl még érdemes megemlíteni, hogy II. János Pál pápa látogatása elõtt, 1990–91-ben az Országos Mûemlékvédelmi Felügyelõség felújította és eredeti rajzok alapján ekkor rekonstruálták a díszítéseket és a dombormûveket is.

(Szerzõ: Ilyés Gábor helytörténész, www.emlekjelek.hu)