Ősszel nyit a városi uszoda – minden szabványnak megfelel, de gazdaságtalan lenne nyáron
Ősszel nyit a városi uszoda – minden szabványnak megfelel, de gazdaságtalan lenne nyáron

Ősz elején, várhatóan szeptemberben nyithat ki az új Városi Uszoda, mely a Continental Aréna szomszédságában van. Az eredetileg pólóarénának épült, de az úszósportra is alkalmassá tett létesítmény – mely a nyíregyháziaknak nem került pénzébe – műszakilag tökéletesen megfelel minden hazai és nemzetközi szabványnak. Azért csak a nyári szezon után nyitják ki a sportolók és a lakosság számára is, mert bár tavaszra készen volt, de a pandémiás időszakban nem lehetett – nyáron viszont nem lenne célszerű, gazdaságos az indítás.

Már márciusban nyithatott – volna

Nem volt értelme nyáron megnyitni ezt az uszodát. Gazdaságilag nem kifizetődő, nyáron az emberek strandolni mennek és nem egy versenyuszodába. Úgyhogy az a tervünk, hogy ősszel megnyitjuk. Márciusban szerettük volna, de jött a pandémiás helyzet és elhúzódott júniusig. Impozáns, szép uszodánk van a belvárosban, és szeptemberben a nagyközönség számára is megnyitjuk majd

– Kósa Árpád polgármesteri kabinetvezető e szavakkal mutatta stábunknak az egyelőre még használaton kívüli parkolóból az új városi uszodát, mely elkészült és nyitásra vár.

Városi legendák a humor kategóriájából

Ezzel kapcsolatban a múlt csütörtökön újra ülésezett közgyűlésben is elhangzott képviselői kérdés, sőt, közvetetten lakossági is, hiszen a kabinetvezető minősítése szerint városi legendák kezdtek keringeni a közösségi médiában és a szájhagyományban, mely szerint például azért nem nyitott még ki, mert feljön a talajvíz, vagy nem jöttek meg a rajtkövek – bár ezek szerinte legfeljebb a humor rovatba férhetnek be.

Nem rövidebb, viszont a legolcsóbbak egyike

Kósa Árpád a közgyűlésen így fogalmazott:

Az elmúlt napokban több dolgot hallottam az uszodával kapcsolatban, az egyik az volt, hogy azért nem nyílik meg, mert rövidebb. Ezt a folyosón az egyik ellenzéki képviselőtársam megerősítette, hogy ilyen híreket ő is hallott. Szeretném jelezni, hogy az uszoda nem rövidebb. Ez az uszoda az országban – ami a kialakítását illeti – ár-érték arányban, garantálom, hogy a legolcsóbb.

Minden szabványnak megfelel, engedélye van

Az olcsót jó értelemben mondja, ezt már a Nyíregyházi Televíziónak tette hozzá Kósa Árpád. Mint fogalmazott, annyi pénzből kellett megcsinálni, amennyit a nyíregyházi vízilabdasportra szánt a hazai szövetség, hiszen eredetileg pólóaránénak épült, ami a nyíregyháziaknak nem került egyetlen forintjába sem. Ráadásul mindenkit megnyugtatott, műszakilag minden magyar és nemzetközi vízilabda szabványnak tökéletesen megfelel, ezért kapott már tavaszra használatbavételi engedélyt.

Pólóaréna, de úszósportra is alkalmas

Vízilabdázók számára épült, de továbbgondoltuk, hogy majd az úszók számára is legyen alkalmas. Erre polgármester úr szerzett is plusz forrást, ebből kerülnek beszerzésre a rajtkövek, mérőberendezések

– mondta a kabinetvezető.

Az a megnyitást egyáltalán nem befolyásolja, hogy a rajtkő mikor érkezik meg és mikor szerelik be. De ez is lesz az uszodában. Ez tehát egy teljesen elkészült uszoda, gazdasági okokból nem nyitjuk meg nyáron.

Ősszel nyílik, a lakosságnak is

Kósa Árpád hozzátette, bár már megnyitották volna márciusban, viszont a pandémiás időszak nyárig elhúzódott, s mivel a városnak van ötvenes nyitott és más medencéje is, viszont az uszodában-vízilabdacsarnokban értelemszerűen nincs wellness részleg, viszonylag kicsi lenne e tekintetben most a látogatottsága. Ezért várhatóan – ez még a szervezéstől, a meghívottak körétől is függ – szeptemberben, legkésőbb októberben nyitnak ki, s a sportolók mellett a lakosság is használhatja majd.

Zöldfelület

Sőt, a parkoló melletti zöldfelületet is rendezik, hiszen az eredeti pályázó AQUA SE ezt is megtervezte. A munkákra van már nyertes pályázó, így ez is el fog készülni hamarosan.