Ősszel is folytatódik az „Ültess fát a holnapért” akció - Plusz 573 fa, 2049 cserje
Ősszel is folytatódik az „Ültess fát a holnapért” akció

Ősszel is folytatódik az „Ültess fát a holnapért” akció. A polgármester személyes kezdeményezésére indult fásítási program részeként a NYÍRVV újra meghirdeti a lehetőséget magánszemélyeknek és intézményeknek egyaránt. A tavaszi, a városüzemeltető cég által menedzselt folyamat sikeres volt, máris lehet csatlakozni a zöldítési akció második üteméhez.

A fásítási program első ütemében (tavaly december 1. és idén január 31. között) 186 pályázat, ezen felül 12 intézményi pályázat érkezett be a társasághoz. Az akció neve mellett a szlogenje is sokatmondó: Együtt egy zöldebb jövőért! Az igényeket első körben február végéig bírálták el.

Kiválasztott fajták

Ennek során figyelembe vették az adott területen lévő közműveket, illetve az utca zöldfelületi struktúráját is. Ez alapján határozták meg a NYÍRVV szakemberei, milyen növényfajokat kapnak az igénylők. Az ültetés, valamint az ültetett növények gondozása a továbbiakban az igénylő feladata. Az elbírálás során összesen 326 darab fát (többek között hárs- és juharfákat) valamint több mint 1833 cserjét és évelő növényt adtak át az igénylőknek.

Várják a pályázatokat

Az „Ültess egy fát a holnapért” program mostani fázisára szeptember 2-tõl szeptember 30-ig lehet jelentkezni. Az elbírálás a pályázatok beérkezési sorrendjében a készlet erejéig tart ősszel, majd a tervek szerint tavasszal, az ültetésre ismét alkalmas időszakban folytatódik. A növényeket a városüzemeltető cég telephelyén lehet átvenni a kiértesítések szerint, szombati napokon, 7.30-tól 14.00 óráig.

Plusz 573 fa, 2049 cserje

A társaság célja a polgármesteri programmal összhangban, hogy a város önkormányzatával, valamint nyíregyházi cégek, vállalkozások segítségével növeljük a város zöldfelületeit

– ezt Keczkó János, a NYÍRVV közterület-fenntartási irodavezetője mondta szerkesztőségünknek.

A fenti programon felül, vállalkozók felajánlásaiból is bővítettük növényállományunkat az alábbiak szerint: 2018-ban a Szegfű utcán több vállalkozó felajánlásával 30 darab juharfa csemetét ültettünk el, amelyet 16 darab fával kiegészített az önkormányzat és társaságunk. Fasorokat létesítettünk a Törzs, a Család, a Szántó Kovács János, a László, az Eötvös és a Krúdy Gyula, valamint a Négyes huszárok utcákon. Az első fásítási ütemben mindösszesen 573 db fával és 2049 db cserjével bővítettük Nyíregyháza növényállományát. A második fásítási ütem 2019. szeptember elsején kezdődött és 2020. tavaszáig tart.

Zöld programok

Ettől természetesen jóval több történt az elmúlt időszakban, hiszen ezzel párhuzamosan futott a Zöld Város projekt, melynek keretében befejeződött a Bujtosi Városliget komplex rehabilitációja, a teljes növényzete megújult a Benczúr és Bessenyei tereknek, megszépült a Pazonyi tér, valamint az Arany János utca is. De rengeteg új fát hozott a volt borbányai hulladéklerakó rekultivációja, aki arra jár, ma már egy szép ligetet talál. S a teljesség igénye nélkül feleleveníthető, hogy nyár elején a nagyvárosok polgármesterei is ültettek egy tölgyligetet Sóstón, a Megyei Jogú Városok Szövetségének közgyűlésén.

Újéletfa-liget akció

Az „Ültess egy fát a holnapért!” program mellett szeptember 4-tõl ismét várják a nyíregyházi családok jelentkezését az  Újéletfa-liget akcióra. Az önkormányzat és a NYÍRVV Nonprofit Kft. az idei évben azon 2018. október 1. és 2019. július 31.  között született gyermekek szüleinek jelentkezését várja, akik szeretnének újszülött gyermekük tiszteletére fát ültetni az  Újéletfa-ligetben.

Jelentkezési feltételek:

–         2018. október 1.–2019. július 31. között született gyermek,

–         a  nyirvv.hu  weboldalról letölthető pályázati adatlappal, a gyermek anyakönyvi kivonatával és a lakcímkártya másolatával lehet jelentkezni,

–         a kitöltött adatlapot, valamint a fent említett csatolt dokumentumokat a  varosszepito@nyirvv.hu  e-mail- címre küldjék,

–         a facsemetéket a NYÍRVV Nonprofit Kft. biztosítja, az Újéletfa-ligetben elültetett facsemeték gondozása és ápolása az igénylők feladata a továbbiakban.

–         A jelentkezési határidő: szeptember 30.

           A közös faültetés várhatóan novemberben lesz.