Összegeztek! A Szinyei Impressziói című tárlatot több mint 25 ezren látták a múzeumban!

Kelet-Magyarország legrégebbi közművelődési és tudományos intézményében november 29-én újabb kiállításokat nyitnak meg és ünnepelnek is. Pénteken tartják a Jósa András Múzeum Napját, erről tartottak ma sajtótájékoztatót.

Jósa András nevét több térségbeli intézmény is viseli, többek között a Jósa András Oktatókórház és az ország egyik legrégebbi múzeuma, a nyíregyházi. Kelet-Magyarország legismertebb közművelődési és tudományos intézményének kiemelkedően gazdag régészeti gyűjteményét a régészként, orvosként, polihisztorként ismert Jósa András alapozta meg. A névadóra kiállítással is emlékeznek a múzeumban – ráadásul a tárlat most megújult, az utolsó simításokat végzik a teremben. Az állandó kiállítás november 29-ére készül el teljesen, akkor tartják majd a Jósa András Múzeum Napját. A hagyományokhoz híven koszorúzással kezdik a programsorozatot. Dr. Rémiás Tibor igazgató elmondta:

A koszorúzás az Északi temetőben, Jósa András sírjánál lesz, utána átvonulunk a Városházára, ahol a díszteremben polgármester úr köszönti majd a résztvevőket, valamint a múzeumi dolgozókat, mert tulajdonképpen ez valahol a múzeumi dolgozók és a múzeum napja. Majd lesz egy másfél órás program, amely keretében az eredményeinkről számolunk be. 2019 eredményes volt, hiszen ebben az évben kaptuk meg az Év Múzeuma címet, úgyhogy van miről beszámolnunk – de szeretnénk továbbra is fenntartani a látogatói számot és az érdeklődést. Az előadások után pedig 13 órától a múzeumban 4 kiállítást fogunk megnyitni.

Elsőként a megújult Jósa András emlékkiállítást! De Kereszt-utak címmel is lesz tárlat! Vajda Mária, Ferenczy Noémi-díjas textilművész, festőművész kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők. A tárlat kurátora, Németh Erika szobrászművész azt mondta:

Érdekes lesz a kiállítás, mivel nemcsak festményeit és textilmunkáit, hanem kollázsokat, terveket is be tudunk majd mutatni. Külön érdekessége a kiállításnak, hogy a nagyobb díjnyertes munkái is megjelennek majd, amelyekkel az utóbbi években nagy sikereket ért el nemzetközi textilművészeti kiállításokon. Két helyszínre osztottuk az anyagot, mind a két helyen festészeti és textilmunkák is lesznek. Az Artikon Galéria és a Jósa András Múzeum kiállítása egy időben tart majd nyitva és február 2-ig lesz látogatható.

November 29-én vándorkiállítást is nyílik majd, Magyarországhoz visszatért Kárpátalja címmel. 1938/39-ig repíti vissza az érdeklődőket a tárlat. Drabancz M. Róbert kurátor, egyetemi oktató elmondta:

Úgy tűnik még napjainkban is, hogy alakul a két háború közötti időszak értékelése – sok személy van, akik egyre inkább háttérbe szorulnak és sok olyan figura van, mondjuk Teleki, akit új szempontrendszerből vizsgálunk és ez a kiállításnak a lényege, hogy azt a reform-konzervatív politikai elitet, amely ekkor uralja a magyar politikát, megpróbáljuk megérteni.

Adventi, karácsonyi kiállítással is várják majd az érdeklődőket. Erről Mohácsi Endre, a múzeum osztályvezetője szólt:

A kiállítás termét két részre osztottuk fel. A látogatók a bal oldalon a tanyasi karácsonyt, a jobb oldalon pedig a polgári karácsonyt láthatják majd.

A Jósa András Múzeum Napján értékelik majd a 2019-es esztendőt és az idei kiállításokat. A sajtótájékoztatón kiemelték, a Szinyei Impressziói is sikeres volt: 3 hónap alatt több mint 25 ezren tekintették meg a tárlatot.