Országtorta – A Huncut szilva herceg és a Nagyi kedvence nyerte az idei versenyt

Augusztus 19-től megkóstolhatják az idei két országtortát. A Huncut szilva herceg, illetve a cukormentes, Nagyi kedvence különleges, ugyanakkor hazai ízeket kínál. A nagykőrösi és a szegedi műhelyből kikerült édességek nemigen az otthoni konyhák remeke lesz, hiszen több rétegből és igen értékes alapanyagokból készülnek.

 

Valaki 2007-ben azt gondolta, hogy mindenkinek van szülinapja és tortája, így hazánk is kaphatna egy országtortát, és mikor máskor, mint augusztus 20-án, államalapító Szent István napján. Az állami ünnephez így 15 éve már hozzátartozik a jeles édesség, sőt esztendők óta kettő is. Az Északkelet-Magyarországi Cukrász Ipartestület elnöke saját kollégáival nem vett még részt ezen a versenyen, hiszen iszonyatosan nagy tehernek gondolja egy újfajta torta kikísérletezését és bevezetését. Ettől függetlenül persze folyamatosan fejlesztik saját kínálatukat.

„Az év tortája a hagyományos kategóriában a Huncut szilva herceg. Nagyon érdekes, mert nem tartalmaz glutént a tésztája. Most sikerült úgy kiválasztani a két tortát, hogy egyik sem tartalmaz búzalisztet. Ízben a szilva dominál, egy kis vörösboros szilva mousse – nem kell megijedni, mert ez a vörösbor nem olyan mennyiség, hogy ettől bárki becsiccsanthatna, csak egy kis ízfokozó, ami a szilva mousse-nak megadja a pikantériáját. Van benne egy kis karamelles, és áfonyás, szilvás rész is. Pikáns és kellemes ízű. Ne várjon senki piskótát, tehát ne várja senki, hogy az a rugalmas, szivacsos piskóta fog visszaköszönni, ez a tészta nem arról szól” – nyilatkozta Görömbei Sándorné Venesz-díjas mesterszakács.

A Nagyi kedvence, az ország cukormentes tortája szintén gluténmentes. Rizs- és kókuszliszt, valamint lenmagőrlemény az alapanyag. A szegedi Virág Cukrászda hozzáadott cukor nélkül alkotta meg a csodatortát, melynek versenyében részt vesz az Egy Csepp Figyelem Alapítvány is. A cukrászmester ezzel már második alkalommal nyert, hiszen a Kicsi Gesztenye is az ő kreációja volt 2019-ben. A Nagyi kedvence szeletenként valamivel több mint 233 kalória, viszont van benne mascarponés fehér csokis mousse, pisztáciás és málnazselés réteg.

„A hagyományos országtorta most egy kicsit kimozdult abból, a több éve megismert keretből, hogy mousse-mousse-mousse. Ebben is van, csak ebben sokkal több réteg van, tehát az országtortának az előállítása az mindig a cukrászokat is egy kihívás elé állítja. Van olyan torta, amiben 7-8-féle komponenst kell elkészíteni, tehát ez rendkívül idő- és munkaigényes, hiszen az alkotóelemeket részenként kell sokkolni, lefagyasztani, és összerakni. Nyilván, mi, cukrászok is várjuk minden évben, hogy mi az, ami győzni fog, ugyanúgy, mint a vendég” – vélekedett a mestercukrász.

Próbasütések előzik meg a receptekkel együtt a folyamatot, hiszen a Cukrász Ipartestület székházában működő tanműhely ad lehetőséget arra, hogy az ország cukrászai megismerjék az országtorták elemeinek összetételét, a sokkolás és fagyasztás folyamatát. Vannak kísérletek, elrontott tortácskák, de kérdezni is lehet az alkotót. Annyi bizonyos, hogy a vendégek még mindig szeretik a szabolcsi almás máktortát, még mindig szeretik az Őrség zöld aranyát, esztendők óta ki sem fogyhat a pultból. Vélhetően a mostani torták ugyanígy a kedvencek közé kerülhetnek éveken át.