Országos tisztifőorvos: tervszerűen zajlik az egészségügyi dolgozók vezénylése

Tervszerűen zajlik az egészségügyi dolgozók vezénylése - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília hozzátette: a megbetegedések növekedésével nő a kórházi ápolásra szorulók száma, ezért van szükség az egészségügyi dolgozók átvezénylésére olyan intézményekbe, ahol a gyógyításukhoz minden feltétel adott.

Elmondta: az operatív törzs 21 óvodában, öt iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, illetve 64 osztály és négy iskola esetében digitális munkarendet koronavírusos megbetegedések miatt, ez a múlt héthez képest javuló tendenciát mutat.

Kérdésre válaszolva közölte, az influenza elleni védőoltás nem jelent veszélyt akkor sem, ha azt a koronavírus lappangási időszakában kapja meg valaki.

A három komponensű influenza-oltóanyag nem tartalmaz élő vírust. Az oltás beadhatóságáról a háziorvos dönt egy  vizsgálat után - mondta. A szakember mindenkinek, de kiváltképp a 60 év felettieknek és a krónikus betegeknek ajánlja az oltást.

Müller Cecília jelezte, hogy a foglalkozás-egészségügyi orvosoknál is rendelkezésére fog állni az oltóanyag, amennyiben igénylés érkezik rá.

Elmondta, hogy van elég védőeszköz a kórházakban, a kórházparancsnokok jelzései szerint kétheti mennyiség folyamatosan rendelkezésre áll.

Kérdés kapcsán kitért arra is, hogy a hétköznapi életvitelhez teljesen megfelelő az egyénileg készített/vásárolt textilmaszk, amely takarja a szájat és az orrot, illeszkedik az archoz és legalább 60 fokon mosható.

Azzal kapcsolatban, hogy kormánydöntés értelmében 14 milliárd forintot csoportosítottak át a PCR-tesztek elvégzésére, Müller Cecília azt mondta, pénzügyi korlátja egyetlen pillanatig sem volt a tesztek elvégzésének.

Mindenkinél, akinél járványügyi szempontból indokolt, térítésmentesen elvégzik a teszteket - tette hozzá.

A Budapesten megrendezett Európai Szuperkupa-mérkőzés járványügyi hatásairól annyit mondott, hogy "az adatok alapján nem köthető a rendezvényhez gócpont".

Ha a közönség köreiben nagyobb számban lettek volna megbetegedések, fertőződések, akkor ezek erre az eseményre irányították volna a figyelmet - mondta Müller Cecília.

Az országos tisztifőorvos elmondta, a járvány továbbra is felszálló szakaszban van világszerte és Magyarországon is, ahol hétfőre 905-tel nőtt az aktív fertőzöttek száma. Kórházban 649 embert ápolnak, negyvenen vannak lélegeztetőépen.

Ezért fontos a higiéniai szabályok fegyelmezett betartása - hívta fel a figyelmet.

 

Forrás: MTI