„Ültess egy fát a holnapért!” – Kiosztották az igényelt növényeket a lakosság részére

166 darab lombhullató fát, 98 darab fenyőfélét és 1186 darab cserjét osztottak ki az „Ültess egy fát a holnapért!” városszépítő akció keretén belül. Összesen 140 pályázó kapott a növényekből, a programban a lakosság és az önkormányzati fenntartású intézmények is részt vehettek.

Szombaton és vasárnap vehették át a városlakók az igényelt növényeket a NYÍRVV székhelyén, a Tüzér utcán. A Turóczi család az interneten értesült a pályázatról, azért jelentkeztek, mert az utcájukban kevés fa van a közterületen, most két kőrisfát kaptak a városüzemeltető társaságtól.

„Az utóbbi időben nagyon környezettudatosan élünk, ezért nagyon díjazzuk azt, hogy van zöldhulladék-szállítás azon a településrészen is, ahol élünk. Így gyakorlatilag teljesen megszűnt a zöld és az avar égetése, mivel a szelektív konténerben el tudják szállítani” – mondta Turóczi Zsolt, nyírszőlősi lakos.

Főszerepben a környezetvédelem

A környezetvédelem a nyíregyházi városvezetés számára is fontos, az évekkel ezelőtti borbányai szeméttelep rekultivációja volt ebből a szempontból az első fontos lépés. A lakóterületek mikroklímáján is próbál segíteni az önkormányzat, ennek egyik legjobb módja a faültetés. Az „Ültess egy fát a holnapért!” városszépítő akciót dr. Kovács Ferenc polgármester kezdeményezésére a NYÍRVV Nonprofit Kft. hirdette meg, ennek keretében a lakosság, valamint önkormányzati fenntartású intézmények igényelhettek díszfát és díszcserjét.

Lakossági faültetés

Természetesen emellett a NYÍRVV is fog majd fákat ültetni a városban, nem is kis mennyiségben, viszont az nagyon nagy dolog, hogy a lakosság is készséget mutat arra, hogy részt vegyen ebben a kezdeményezésben. A város zöldfelülete kétmillió négyzetméter intenzíven kezelt, kétmillió négyzetméter pedig külterjesen kezelt és még 1,4 millió négyzetméter önkormányzati tulajdonú telek is ide tartozik. Úgy gondolom, hogy ennek a zöldfelületnek a növelésével azért azt tudjuk elérni, hogy még komfortosabbá, a városlakók közérzetét javítóbbá és szebbé tudjuk tenni a környezetünket.

Őszre csúszott a növényosztás

A tavaszra tervezett növényosztás a járvány miatt őszre csúszott. Az elfogadott pályázatok alapján 140 pályázónak 166 db lombhullató fát, 98 db fenyőfélét és 1186 db cserjét osztottak ki.

„Én azt gondolom, hogy ez egy remek szám, a most elültetett növények gyerekeinknek, unokáinknak fognak sok örömet okozni. Az ő érdekükben ezeket a fontos lépéseket most meg kell lépnünk” – mondta Bajnay Kornél önkormányzati képviselő.

Bár a növényeket a NYÍRVV biztosítja és közterületre kell ültetni, a további gondozás az igénylő feladata lesz a jövőben. Az akció célja a város zöldfelületeinek további növelése, valamint a helyi közösségek szemléletformálása, illetve új zöldfelületek létesítése és megőrzése.