Országos hőségriasztás: 40 fok körüli értékek is lehetnek

39-39-39 – így néz ki a meteorológiai előrejelzés a következő napokra, csütörtökön, pénteken és szombaton is 39 Celsius-fok lehet a csúcs az országban. Ehhez perzselő napsütés társul majd, csütörtöktől pedig életbe lépett a hőségriasztás. Vigyázzon magára mindenki, aki kimerészkedik a délutáni órákban az egyre kevésbé hűvös lakásból! – hangzott el az M1 Híradójában.

A hőség visszatértével nagyon sokan töltik a időt vízparton – már délelőtt megtelt a vonyarcvashegyi strand. Volt, aki a fák árnyékában, mások a Balatonban kerestek menedéket a hőség elől. Országszerte készültek a hőségre. Békéscsabán például párakapu hűsíti a járókelőket.

A nagy meleget a házi kedvencek is nehezen bírják. Ilyenkor a rövidebb bunda és a hűsítő fürdő nekik is jól esik. A szakember azt mondja, nem szabad túl rövidre nyírni az egyébként hosszú szőrű kutyák szőrét, mert könnyen hőgutát kaphatnak. Megoldás a bunda szellőztetése és a gyakori fürdetés lehet. „Mindenképpen ajánlom, hogy a nyári melegben reggel korán és este sétáltassuk a kutyát, mert a betonon a tappancs nagyon-nagyon feléghet” – mondta Tátrainé Tamás Katalin kutyakozmetikus, kutyatenyésztő.

Ezekben a napokban nemcsak az érzékeny, hanem a normál bőrűeknek is sokkal óvatosabbnak kell lenniük.

A fehér bőrűek és akinek esetleg anyajegyei vannak, még inkább, fokozottan figyeljen magára. A nyár végén végén, akár van panasza, akár nincs panasza vagy a legkisebb bőrelváltozása van, feltétlen mutassa meg magát bőrgyógyásznak, aki el fogja eldönteni, hogy milyen szűrővizsgálaton kell részt vennie – tanácsolta Bense Tamás háziorvos.

A MÁV-Start a hőségriasztás ideje alatt 10 és 17 óra között a budapesti fejpályaudvarokon, valamint a nagyobb vidéki vasútállomásokon ásványvizet biztosít az utasoknak. A Volánbusz pedig munkanapokon 12 és 14 óra között a népligeti autóbusz-állomáson, valamint a megyeszékhelyeken a nagyobb forgalmú buszpályaudvarokon oszt vizet. Sopronban és Szombathelyen a vasúttársaság munkatársai szintén palackozott ásványvizet osztanak naponta 10 és 18 óra között.

A hőség miatt csütörtök reggeltől hétfő estig ismét életbe lép a „vörös kód”.

A Belügyminisztérium arra kér mindenkit, hogy aki az extrém időjárási körülmények miatt segítségre szoruló hajléktalan emberrel találkozik, hívja a regionális diszpécserszolgálatot, ahol a jelzés alapján azonnal intézkednek.

 

Forrás: hirado.hu