Öregedés művészete – Minden egy kézfogással kezdődik

A korábbi gyakorlat szerint szervezte meg a Kelet-Magyarországi Szépkorúak Akadémiájának ismeretterjesztő előadássorozatát a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kara, Nyíregyháza önkormányzata és a Váci Mihály Kulturális Központ. A négy októberi program szerdánként várja az érdeklődőket a kulturális központban.

 

A kéz mint fogószerv, az akarat végrehajtás és a segítés eszköze, az összefogás jelképe, az egyediséget hordozó ujjlenyomat hordozója. Ilyen bevezető után tartotta meg tájékoztató előadását a Szudánból való, de nálunk dolgozó, ma már nyugdíjas sebész traumatológus.

„Rengeteg betegsége van a kéznek, de én most a fertőzésekkel foglalkozom. Az ujjak, és magának a kéznek a gennyesedési folyamatairól tartok előadást. Régen nem foglalkoztam ezzel a témával, mert a kézsebészet az ortopédia, a baleseti sebészet és a plasztikai sebészet határterülete. De most kialakult egy különálló terület a kézsebészetben, mely ezeket a betegségeket gyógyítja” – fogalmazott előadása témájáról dr. Ahmed Sabir, a megyei kórház nyugalmazott sebész traumatológusa.

Az orvos beszélt a kéz gyulladásairól, a legveszélyesebb szövődményről és a legrosszabb kimenetelről, a kezelés módjáról, a sebészi beavatkozásról, a seb feltárásáról, tisztításáról, de érdemes tisztában lenni az egyszerű, bár alapos kézmosás szerepével is.

„Barkácsolás vagy éppen a manikűrözés közben sérülhet a kéz, vagy kémiai anyagok kerülhetnek a szövetekbe, és az rendkívül fertőzésveszélyes. Idős korban esendőbb az ember, és nehezebben gyógyulnak a sebek” – mondta az előadó.

A következő három szerdán folytatódik a Szépkorúak Akadémiája. 12-én, szintén délután 3 órakor kerül sor az elmetornára, majd megszólalnak a templomfreskók a Forster-díjas Sipos László előadásában. Az októberi záró előadáson az egészséges életmód alappilléreit ismerteti a megyei kórház Egészségfejlesztési Osztályának szakembere.