Orbán Viktor: A migráció mellett két új ellenség, két új veszély leselkedik ránk, az egyik a háború, a másik az infláció

Ha 2022 volt a legnehezebb, akkor 2023 lesz a legveszélyesebb év a rendszerváltás óta – ezt mondta Orbán Viktor az idei évértékelő beszédében a Várkert Bazárban. A miniszterelnök úgy látja: a lassan már állandósult migráció mellett két új ellenséggel kell szembenézni: az egyik a háború, a másik az infláció. Orbán Viktor immár 24. alkalommal elemezte évértékelő formájában Magyarország helyzetét, és egyúttal kijelölte a kormányra váló feladatokat is – hangzott el az M1 híradójában.

„Bajban derül ki, kire lehet számítani, ránk, magyarokra lehet számítani” – kezdte évértékelőjét Orbán Viktor. A miniszterelnök beszéde elején köszönetet mondott annak a 167 magyar hivatásos és önkéntesnek, akik életük kockáztatásával 35 embert mentettek ki a romok alól Törökországban és Szíriában a földrengések után.

Hallgatósága vastapssal fogadta a meghívottakat. A kormányfő az elmúlt évet értékelve azt mondta: 2022 volt a legnehezebb, 2023 lesz a legveszélyesebb év a rendszerváltás óta.

A világ átlépett a háború éveibe

„A lassan már állandósult migráció mellett két új ellenség, két új veszély leselkedik ránk. Az egyik a háború, a másik az infláció” – mutatott rá Orbán Viktor.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: a koronavírus-járvány után a világ átlépett a háború éveibe. Hozzátette: valójában 2020 márciusa óta folyamatos nyomás alatt éljük az életünket, és ebből könnyen lehet négy, de akár öt év is. A kormányfő leszögezte: amikor a Nyugat a szankciókkal belépett a háborúba, mindent újra kellett gondolni.

„Brüsszelből segítség helyett csak újabb szankciók jönnek”

– hangsúlyozta Orbán Viktor.

„A bajt Brüsszel szabadította ránk az energiahordozókra kivetett szankciókkal” – mondta Orbán Viktor, hozzátéve: a betegség neve szankciós infláció, a vírus pedig a brüsszeli szankció. Úgy fogalmazott: ha Brüsszel háborúzni szeretne, az infláció ellen kellene azt tennie, amint azt a magyar kormány is tette.

„A szankciók 4000 milliárd forintot vettek ki a magyarok zsebéből 2022-ben, 4000 4000 milliárd forintot. Ennyivel többet költöttek a magyar vállalatok, az állam és a családok a szankciók miatt csak energiára Magyarországon” – emelte ki a miniszterelnök.

Az orosz-ukrán háborúról a miniszterelnök azt mondta: a Nyugat és Magyarország között csak az eszközökben van különbség a cél ugyan az. Vagyis a Nyugat és Oroszország között szükség van egy szuverén Ukrajnára. Azonban ehhez béketárgyalásokra van szükség.

Forrás: hirado.hu