Online szakmai nap a társasházakat érintő tűzvédelmi kérdésekről
Fotó: Archív

Társasházak napja címmel tartanak online konzultációt a katasztrófavédelmi kirendeltségek november 24–26. között. A fórum célja, hogy a társasházak lakóközössége széles körű tájékoztatást kapjon a lakóépületekben követendő tűzmegelőzési szabályokról, a társasházak hatósági ellenőrzéseinek tapasztalatairól.

 

Idén a világhálón és telefonon tehetik fel kérdéseiket a társasházak képviselői vagy lakói azzal kapcsolatban, hogy milyen tűzmegelőzési szabályok vonatkoznak a lakókörnyezetükre, hogyan erősíthetik közvetlen környezetük biztonságát. A háromnapos fórumon a kirendeltségek – így a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség is – nagy hangsúlyt fektet az Országos Tűzmegelőzési Szabályzat előírásainak megismertetésére is.

„Nagyon sok mindent fognak elmondani a kollégáim. Az előző évek tapasztalatai alapján tudjuk, hogy a résztvevőket elsősorban az érdekli, mit és hogyan lehet tárolni a lépcsőházban, a társasházi folyosókon. Kiemelném, hogy a közlekedőket, a lépcsőházakat nem tárolásra tervezték, hanem közlekedésre. Egy-egy ott tárolt eszköz, akár bútor, babakocsi vagy éppen kerékpárok akadályozhatják baj esetén a menekülést, valamint a tűzoltói beavatkozást is. A közlekedők, folyosók tűzvédelmi szempontból kiemelt szereppel bírnak, hiszen menekülési útvonalat is jelentenek” – tájékoztatott Rutkai-Dér Vivien, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Nyilvánvaló, hogy tűz vagy más katasztrófa esetén, esetleg füsttel telített vagy elsötétült lépcsőházakban az ott lakók és a tűzoltók is nehezen mozognak a sűrűn berendezett közösségi terekben. Alapjában véve virágot szabad kihelyezni a folyosóra, ha az elég széles, és a növény nem szűkíti le a menekülési útvonalat. A Társasházak napja című online konzultáció egyik kiemelt célja, hogy a társasházak lakóközösségei széles körű tájékoztatást kapjanak a tűzmegelőzési, köztük a tárolási szabályokról. A rendezvénysorozat kiemelten foglalkozik a kémények használatára és a gázkészülékek felülvizsgálatára vonatkozó szabályokkal, a lakásokon belüli villamos berendezések felülvizsgálatának fontosságával, a napelemrendszerek megfelelő kivitelezésével, a kéményseprőipari tevékenységgel kapcsolatos tudnivalókkal, és természetesen a helyi tapasztalatokkal, sajátosságokkal.

„Fontos az elektromos berendezések, hálózatok tűzvédelmi, időszakos felülvizsgálata is. Például osztatlan közös területeken a felülvizsgálatot a közös képviselőnek kell megrendelnie. Többek között ezt, és ehhez hasonló információkat is hallhatnak az érdeklődők. A Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltséget lehet keresni a témákban, hiszen a Társasházak napja címmel tartott online konzultáción telefonon és e-mailben is várják a témával kapcsolatos kérdéseket, észrevételeket a szakemberek. Egyrészt a lakóktól, és a közös képviselőktől is” – mondta a szóvivő.

A Nyíregyházi Kirendeltséget a nyiregyhaza.kir@katved.gov.hu e-mail-címen a nap bármely órájában kereshetik az érdeklődők, illetve november 24-én és 25-én, azaz szerdán és csütörtökön reggel fél 8 és délután 4 óra között, 26-án, pénteken pedig délután fél kettőig hívhatják a 42/404-444-es telefonszámot. Fontos tudnivaló, hogy a katasztrofavedelem.hu oldalon tűzvédelmi tesztet is találnak, mely újabb ismereteket nyújt a biztonsághoz.