Online kórusfesztivál – Dr. Adorján Gusztáv emlékhangverseny

Vasárnap nemzetközi online jótékonysági koncert nyitotta meg a tavaly nyárról a mostanira csúszott XIII. Nemzetközi Kórusfesztivál és Mesterkurzus programját. Június 28-án a szintén jótékony célú Dr. Adorján Gusztáv emlékhangversennyel folytatódik a július 10-ig tartó rendezvény.

 

Nehéz szívvel vette tudomásul tavaly a Cantemus kórusintézmény azt, hogy a járvány miatt nem rendezhették meg a XIII. Kórusfesztivált és Mesterkurzust. Sajnos, az idei esztendő sem engedte meg a biztonságos találkozást nemzetközi színtéren. Akkora élmény és olyan esemény pedig a kétévente aktuális fesztivál, mely énekest és nézőt egyaránt felvillanyoz. Most a HD minőségben sugárzott online hangverseny és a karvezetői kurzus videói ejtik rabul a zenebarátokat.

„Most próbálkozunk technikai tudásunk fejlesztésével, hogy egy digitális koncerttermet hozzunk létre a Kodály teremből. Úgy gondoltuk, hogy akkor ennek az első lépése az lesz, hogy egy online fesztiválba fogunk belekezdeni, és ehhez alakítottuk ki a felületeinket, hogy koncerteket is lehessen látogatni, másrészt egy online mesterkurzuson is részt vehessenek az érdeklődők” – nyilatkozta Szabó Soma Liszt-díjas karnagy.

Vasárnap nemzetközi online jótékonysági koncert nyitotta az eseményt, melynek pl. tajvani, japán, orosz, spanyol, indonéz, svéd és dél-afrikai énekkarok voltak a résztvevői.

Szerdán délelőtt már a következő, június 28-ai, újabb jótékonysági hangversenyre próbált a Cantemus Vegyeskar.

„A program két lábon áll. Az egyik a jótékonysági koncert, amire adományokat várunk a kórház javára. Ebbe megpróbáltuk belevonni a nemzetközi kóruskapcsolatainkat. Részben olyanokat, akik már jártak itt, Nyíregyházán, részben olyanokat, akiket a jövőben szeretnénk majd elhívni Nyíregyházára. Nagy örömünkre mindenki nagy lelkesedéssel csatlakozott ehhez a jótékonyági kezdeményezéshez. A másik része a programnak az a mesterkurzus, ami ingyenesen elérhető mindenki számára. Ide a saját tudásunkat próbáltuk megosztani a külvilággal. Úgy látjuk, szépen gyarapszik a jelentkezőknek, meg a regisztrálóknak a köre. Miután tegnap indult el ez az egész, úgyhogy a következő három hétben remélem, szép nézőszámot fogunk elérni” – folytatta Szabó Soma.

Élő koncerten lépnek fel tehát a Cantemus kórusintézmény énekkarai hétfőn, így a Cantemus Gyermekkar, a Pro Musica Leánykar, az ifjúsági és a felnőtt Vegyeskar. A hangversenyt védettségi igazolvánnyal lehet látogatni este 7 órától.

A regisztrációhoz és vásárláshoz szükséges információkat megtalálják a Cantemus honlapján. Mint arról már hírt adtunk, a koncert teljes bevételét a Jósa András kórháznak ajánlották fel. A támogatás összegéből olyan eszközöket vásárolnak majd, amelyek a napi tevékenységeket és az osztályos gyógyító munkát segítik.