Elkezdődött a nyári tábor – Mintegy 130 gyerekre vigyáznak a héten a Kis Vakondban
Fotó: Szarka Lajos

Elkezdődött az önkormányzat nyári táboroztatása a héten. A Kis Vakondban húsz nyíregyházi általános iskola 128 tanulóját fogadták az első héten. A tervek szerint idén nyáron 1960 férőhelyet tudnak biztosítani a gyerekeknek, viszont ebből már több mint 1820 betelt.

Gyerekektől hangos a Kis Vakond Tábor, ami ebben az évben is fontos helyszíne az önkormányzati napközis táboroztatásnak. Sokan már visszajáró vendégek.

„Focizunk, csocsózunk, léghokizunk, tűzharcozunk, ezt nagyon szeretjük, nagyon jó élmény itt, a Kis Vakond Táborban lenni, úgyhogy mindenkinek tudom ajánlani” – mesélte Keczán Noel Alexander, aki már hatodik alkalommal vesz részt a táborban.

Kis Vakond Tábort harminc évvel ezelőtt szerveztek először, akkor a tehetséggondozás és a matematika állt a középpontban. Természetesen a Kis Vakond napköziben már nem a tanuláson van a hangsúly, itt a gyerekek játszanak, jól érzik magukat, különböző csapatversenyekben vesznek részt. Az első héten húsz nyíregyházi iskola összesen 128 tanulója táborozik itt. A tradicionális programok mellett most egy újdonsággal is készültek a diákoknak.

„Egy kerettörténetet találtunk ki, amelyben a csapatok egy-egy kalózhajót képviselnek és a nap végén kiderül, hogy melyik kalózhajó léphet előre a szigetről. Minden napnak van egy szigete és minden napnak van egy győztese. A hét végén pedig kialakul, hogy melyik az a csapat, amelyik a legtöbbet léphet előre ezeken a szigeteken. Ez a következő kihívásokból áll: a rajzversenytől kezdve a csocsóbajnokságtól a kiütősön át mindenféle játékon” – mondta Vasvári Zoltán, a Kis Vakond táborvezetője.

Több tábor – több turnus

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata 2021-ben is napközis tábort biztosít a nyíregyházi lakhellyel rendelkező általános iskolai tanulók részére. Összesen 23 intézmény kapott erről tájékoztatást. A Kis Vakondban nyolc turnusban több mint ezer főt fogadnak, a Sóstói Múzeumfaluban négy turnusban négyszáz gyerek vehet részt, sport- és élménytábort pedig három héten keresztül háromszáz gyereknek szerveznek.

„Ebben az évben először a Jósa András Múzeumban hatvan gyereket fogad a múzeum. Van lehetőség a táborba kétféleképpen kijutni, első körben a szülő egyénileg hozhatja a gyereket, de két kiindulóállomáson, Örökösföldön és az állomással szemben lévő Penny parkolóból is indul egy-egy busz minden reggel negyed nyolckor. Én úgy gondolom, hogy ez óriási segítség a szülőnek, hogy elviszi a gyereket és délután négy óra, negyed öt körül érkezünk vissza. A két busz a kiindulóállomáson kívül még két helyszínen áll meg” – nyilatkozta Kovács Mária, a NYÍRVV Nonprofit Kft. beszerzési csoportvezetője.

Kedvező árak

Egy hétre első alkalommal 3000 forint a tábor díja egy főnek, három vagy több gyerekes család esetében 1500 forint ez az összeg, ha valamilyen szociális támogatást kap, akkor ingyenes a táborozás. Második hétre 17 ezer forint a fizetendő összeg, ezek alól kivétel az élmény- és sporttábor, ott első alkalommal 3500, a második alkalommal pedig 19 500 forint a heti díja. A tervek szerint idén nyáron 1960 férőhelyet tudnak biztosítani a gyerekeknek, viszont ebből már több mint 1820 betelt.

Kapcsolódó galéria

Kisvakond tábor 20210623