Oltóanyag – Újabb háziorvosok kaptak AstraZeneca vakcinát

A hétfőn érkezett AstraZeneca oltóanyagok már a háziorvosoknál vannak, így tovább folytatódik megyénkben is a 18 és 59 év közötti, előzetesen regisztrált krónikus betegek oltása. Az újabb szállítmánnyal 140 ampulla érkezett, amely 1400 személy oltására elegendő. A vakcinát ezúttal azok a háziorvosi praxisok kapták, amelyek még nem oltottak ezzel a készítménnyel.

 

Román István kormánymegbízott ismertette: az elmúlt héten is több mint 3000 főt oltottak be Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, folyamatosan érkeznek az oltóanyagok, hétről hétre növekvő mennyiségben. Így az AstraZeneca vakcina mellett a napokban még további, több mint 3000 regisztrált, a legidősebb korcsoportba tartozó oltására elegendő vakcina érkezik a megyébe.

„Az oltásra regisztráltak számára jó hír, hogy a héten már négyféle vakcina is a rendelkezésre áll, és ennek megfelelően szerveztük meg az oltási tevékenységet, így a Pfizer, az AstraZeneca és a Moderna vakcinája mellett a Szputnyik vakcinájával is elkezdődik az oltási tevékenység. Ezen a héten már minden eddiginél többen, több mint 10 ezren fognak oltást kapni a megyében, jelentősebb részük már a második, kisebb részük pedig az első oltását tudja fölvenni.”

Ezen oltások beadásáról is a háziorvosok döntenek, és ők foglalnak időpontot is a pácienseknek az oltópontokra. Az oltópontokra eljutáshoz betegszállítás is igényelhető, amelyet szintén a háziorvos rendelhet meg, de arra kérik a családtagokat, hogy lehetőség szerint segítsék az időseket az utazásban. Emellett tovább folytatódik az idősotthonokban dolgozók és élők oltása is a Moderna készítményével. Ezen intézményekben már jellemzően a második körös oltás következik, de azok is megkaphatják a vakcinát, akik valamilyen okból kimaradtak az első körből, vagy időközben meggondolták magukat, és igényüket előzetesen jelezték az intézmény felé – emelte ki a kormánymegbízott, aki hozzátette: köszönet az oltásban részt vállaló háziorvosoknak és az oltópontokon dolgozóknak, az ő munkájuk és áldozatvállalásuk hozza napról napra közelebb a régi, megszokott életünkhöz való visszatérést.