Oltás – Sok a fals és a félreértelmezett információ
Fotó: Illusztráció

Sok fals, illetve félreértelmezett információ kering a közösségi médiumokban, ezért az orvosoknak is érdemes példát mutatniuk a koronavírus védőoltással kapcsolatban. Dr. Kiss Csaba háziorvos ezért egy hosszabb bejegyzésben írt a saját tapasztalatairól, ő ugyanis 3 hónappal a fertőzést követően vette fel a védőoltást.

Karácsony után itthon is megkezdtük a Pfizer-BioNTech COVID-19 védőoltás beadását. Azóta csak itt, Nyíregyházán kb. 1000 oltást adtunk be – kezdte Facebook-bejegyzését január 3-án dr. Kiss Csaba háziorvos, hozzátéve, főleg egészségügyi dolgozók részére adták be az oltást, akik egyébként a leginkább rálátnak magára a betegségre, illetve tisztában vannak a védőoltás tulajdonságaival. Azonban annak ellenére, hogy ők ilyen nagy számban veszik fel a védőoltást, a lakosság számos tévhittel és összeesküvés-elmélettel találkozhat az oltással kapcsolatban.

„Nagyon sok fals, illetve félreértelmezett információ kering a közösségi médiákban, ami indokolatlanul tántorít el sok embert a védőoltástól, amit én személy szerint nagyon fontosnak tartok. Másrészt úgy gondoltam, hogy a saját betegeim, illetve a környezetemben élők számára példamutató lehet az, ha látják, hogy én magam is felveszem a védőoltást, reménykedtem benne, hogy a személyes példámmal másokat is erre tudok ösztönözni.”

Általános aggály, hogy az oltást rekordidő alatt fejlesztették ki, és hogy ennyi idő alatt a hosszú távú következményeit nem lehet klinikailag tesztelni. Dr. Kiss Csaba erre azt írta, az oltás hatásmechanizmusából adódóan, ha van is mellékhatása, akkor annak az első pár napban vagy hétben kell megjelennie. Annak az esélye, hogy évek múlva legyen bármilyen káros hatása az oltásnak, szinte egyenlő a nullával.

„Az oltás hatásmechanizmusából, illetve összetételéből adódóan ezek a félelmek, amelyeket a közösségi médiában meg szoktak nevezni, ezek az esetek többségében teljes mértékben alaptalanok. A védőoltás teljes mértékben a vírus genetikai kódjából származó mRNS egy részét tartalmazza, ami ezt a bizonyos tüskefehérjét, ami a vírusnak a koronáját adja, amelyről a nevét is kapta, azt kódolja, és ezt juttatják be egy lipidburokban a szervezetünkbe, amely a mi sejtünkbe bejutva az mRNS-ből kódolja ezt a fehérjét, tehát a mi sejtünk fogja megtermelni ezt a fehérjét, és ez ellen fog később ellenanyagot termelni. Ez az mRNS utána eltűnik, a fehérje szintén eltűnik, tehát a védőoltásból nem marad vissza semmi a szervezetben, csak a reakció által generált ellenanyagok, és a memóriasejtekben a védettséget kódoló információ.”

Mivel vírus nem kerül be a szervezetbe, ezért nem is tud fertőzést kialakítani a védőoltás, oltási reakciót azonban kiválthat, bőrpír, izomfájdalom, vagy néhány napig tartó fejfájás formájában, azonban más problémát nem szokott okozni. Éppen ezért nagyon szűk azoknak a köre, akik nem vehetik fel az oltást – tájékoztatott az orvos.

„Várandósoknak a klinikai vizsgálatok hiányában nem javasoljuk az oltás felvételét, azoknál, akiknél bármiféle akut, lázas megbetegedés zajlik, szintén nem javasoljuk, de csak arra az időtartamra, amíg éppen betegek, illetve azok számára sem adjuk be a védőoltást, akiknél korábban történt valamilyen súlyos allergiás reakció, egyebekben gyakorlatilag mindenki más számára ajánlott a védőoltás felvétele.”

Az oltás felvételét azonban minden esetben az oltóorvos egyénre szabottan dönti el. Akik korábban igazoltan átestek a betegségen, azok számára is érdemes beadni az oltást.