OLIMPIA – bronzérmet nyert a nyíregyházi cukrász

Kollonay István, a nyíregyháziak által kedvelt mestercukrász, büszkén érkezett haza Stuttgartból, ugyanis a XXVI. IKA/Culinary Olimpián a zsűri bronzéremmel értékelte munkáját. A rendezvény a német gasztronómiai szövetség által szervezett verseny, ami az egyik legnagyobb presztízzsel bíró esemény a szakács- és cukrászvilágban.

Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara Cukrász Mester Szakmai Tagozata invitálta szakmai beszámolóra az olimpikont. A stuttgarti kulináris olimpián részt vett sikeres mestercukrász, Kollonay István szívesen osztotta meg tudását, tapasztalatait, illetve versenyélményeit. A világesemény lehetőséget biztosított a világ legjobb szakácsainak és cukrászainak, hogy megmérettessék magukat, bemutassák kreativitásukat és innovációjukat a nemzetközi színtéren. Kollonay István artisztika cukrász kategóriában szerzett bronzérme tehát nemcsak egyéni teljesítményét, hanem a magyar cukrászművészet és gasztronómia általános színvonalát is képviseli és elősegíti. Ernest Hemingway regénye Az öreg halász és a tenger ihlette a mestercukrász munkáját, amit a szigorú külföldi zsűritagok bronzéremmel jutalmaztak.

 

„Nagyon szigorú szabálya van a tálalásnak, amire 2 óra áll rendelkezésünkre. Minden mozdulatot figyelnek a versenyen és már a kész munkát kell prezentálni vagy éppen az utolsó mozzanatokat szabad megeleveníteni.  Ha nem tartja be egy versenyző az elvárt szempontokat már el is úszhatott minden reményétől. Nagyon nagy élmény megélni egy ilyen helyzetet ott lenni abban a pillanatban annak a varázsát átélni.” -mondta el Kollonay István, olimpiai bronzérmes mestercukrász.

A kiváló mestercukrász a mostani sikerének is örül, de már a jövőbeni kihívásokra is koncentrál. Határozott célokkal és elszántsággal beszélt arról, ha ereje engedi szeretne részt venni a két év múlva esedékes világbajnokságon is. Ez a döntés nem csak személyes ambícióit tükrözi, hanem az elkötelezettségét is a szakma iránt.