Oktatás a könyvtárban – Segédkönyvtárosokat képeznek
Fotó: Trifonov Éva

Tavaly szeptemberben várták az érdeklődőket a már hagyományos segédkönyvtáros képzésre. Nemcsak a megyéből, hanem a régióból, sőt azon túlról is szoktak érkezni jelentkezők. A 12. esztendőben is kapott minisztériumi támogatást a program, így ingyenesen, illetve kedvezményesen szerezhet OKJ-s oklevelet a 20 könyvtáros jelölt. A szeptemberben indult tanév a könyvtár bezárása miatt ismét az online térbe került.

Skype-kapcsolat útján zajlik a bezárás óta a régiós segédkönyvtáros képzés a Móricz Zsigmond Könyvtárban, hetente 2 alkalommal. 12 esztendeje vállalják az intézmény szakemberei a 440 órás képzést, hiszen ők is tudják, szükség van az utánpótlásra. A 100 óra gyakorlat mellett 340 órás az elméleti képzés.

„Rémik Istvánné vagyok Nyírtass településről. Itt dolgozom a települési könyvtárban, a KSZR könyvtárosa vagyok, ami a Könyvtárellátó Szolgáltatási Rendszerhez tartozik. Amikor meghirdették az állást, rögtön megpályáztam. Nagyon szeretek olvasni, és minden után kutatni. Itt, a településen annyira nem működött a könyvtár, az iskolai könyvtárral volt egyben, és nehezen jutottak hozzá az emberek. Azért vállaltam fel a feladatot, hogy az olvasók hozzájussanak a könyvekhez vásárlás nélkül” – mondta a kamerába az egyik tanuló.

Gyöngyi nyilván az oklevél miatt jelentkezett az oktatásra, de azt mondta, ha nem lenne elvárás a papír, akkor is részt venne a képzésen, mert szüksége van arra a tudásra, amit kap a kollégáktól.

„A hallgatók megismerkednek a könyvtárrendszer teljes spektrumával, a könyvtártörténettel, a katalógusok használatával. Milyen elemei vannak egy könyvnek, hogy kell feldolgozni, tájékoztatni az olvasókat, ha bejön a könyvtárba és különböző információkat szeretne kérni” – tájékoztatott dr. Babosi László, a könyvtár igazgatóhelyettese.

Három tanegységből épül fel a tananyag. Az első a könyvtár működési rendszere, a második a feldolgozás és gyűjteményszervezés, a 3. tanegység az olvasói szolgáltatásról és a tájékoztatásról szól.

„Jelenleg, hogy zárva tartunk, így online rendszerben találkozunk egy alkalmazáson keresztül. Így oldjuk meg a képzést. A tanrendet át kellett emiatt alakítanunk. De már van tapasztalatunk ebben, hiszen a járvány idején is hasonló módon üzemeltünk, és a beiratkozott hallgatóink levizsgáztak. Egyre inkább előtérbe kerül az online képzés, és tapasztalataink szerint működik. Természetesen a képzésünknek gyakorlati része is van, 100 óra. Ezeket későbbi időpontokra helyeztük át. Igyekszünk megoldani, hogy júniusig le tudjanak vizsgázni a hallgatóink” – mondta a segédkönyvtáros képzés szervezője, Uray Melinda.

Van, hogy Egerből, máskor Debrecenből, vagy a hármas határ közeléből érkeznek könyvtáros jelöltek.

Az informatikus könyvtáros–könyvtáros szakma egyetemi végzettséghez kötődik, emellett van az OKJ-s segédkönyvtáros képzés.

„A feladata az, hogy diplomás könyvtáros ellenőrzése és jóváhagyása mellett a nyilvános és nem nyilvános könyvtárakban el tudja látni a könyvtári feladatokat, illetve kisebb települési, iskolai helyeken önállóan is működtetni tudja a könyvtárakat. Tehát tisztában lesz a könyvtártörténettel, ismeri a dokumentumokat, azok csoportjait, jellemzőit, a nyilvános könyvtárak működési feltételeit. Tud tájékoztatni, állományt feltárni, védelmezni és őrizni, állományt gyarapítani” – mondta a tanfolyam indulásakor a képzésről Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Könyvtár igazgatója.