Okos parcellakő a főhadnagy emlékére – Felújították vitéz Kovács István sírhelyét
Fotó: Szarka Lajos

Okos parcellakövet helyeztek el az Északi temetőben vitéz Kovács István nemzetőr főhadnagy sírjának felújítása alkalmából. Ő a Tanácsköztársaság egyik emblematikus hősi halottja, aki a saját elveiért állt ki. A Nemzeti Örökség Intézete tavaly indított programot annak érdekében, hogy azon a 700 temetkezési helyen, ahol az országban 6200 államilag védett, történelmi sír található, okos parcellaköveket helyezzen el. Egy mobiltelefon segítségével így néhány másodperc alatt megismerhetjük a magyar történelem hőseit.

A Nemzeti Örökség Intézete támogatásának köszönhetően a vitéz Kovács István kivégzésének 104. évfordulójára új síremléket készítettek. A főhadnagyot 1919. április 22-én ítélték halálra. Emlékére koszorúkat helyeztek el sírjánál péntek délelőtt.

Kovács István főhadnagyot azért ítélte el a kommunista diktatúra, mert a nemzetet, Nyíregyházát és a közösségét szolgálta. 1891. június 22-én született városunkban. Az első világháborút végig a fronton töltötte, példát mutatott hősiességből, hazaszeretetből, elhivatottságból és kitartásból. Rögtön ítélőbíróság elé állították és 1919. április 22-én Pogány József népbiztos kényszerítette a forradalmi törvényszéket, hogy halálra ítélje a főhadnagyot. Kivégzése politikai gyilkosság volt” – ezekkel a szavakkal emlékezett vitéz Kovács Istvánra dr. Szabó Tünde kormánybiztos, Nyíregyháza országgyűlési képviselője.

1929-ben síremlék és szobor is készült vitéz Kovács István emlékére, majd 1938-ban posztumusz vitézzé avatták. Óriási kultusza volt, a kommunista vezetés még holtában is félt tőle, 1944-ben síremlékét és szobrát lerombolták, egykori szülőházát felgyújtották.

Okos parcellakő

A főhadnagyra ezentúl egy úgynevezett okosparcella és a mellette lévő tábla is emlékezteti majd az Északi temetőbe érkezőket.

Vitéz Kovács István olyan személye a Nemzeti Sírkertnek, akit országosan talán nem ismernek, de itt, Nyíregyházán fontos példakép” – mondta a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója.

A hősiességnek, a hazaszeretetnek és a bátorságnak a példája vitéz Kovács István. Ünnepi beszédében a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója kiemelte, fontos, hogy minden hősi halált halt magyar emlékezete fennmaradjon, így a nyíregyházi főhadnagyé is.

Mi mindig próbálunk segítségre sietni és az emlékezet most azt diktálta a helyi közösség által, hogy azt a síremléket, amely azon kevés katonák egyikének állított emléket, akit utólag avattak posztumusz vitézzé a két világháború között, a kommunisták által ledöntött síremléket, most újraállítsuk. Erre egy alapos tervezési folyamatot követően most kerülhetett sor. Feladatunk az is, egy tavaly elkezdett program alapján, hogy azt a hétszáz temetkezési helyet, ahol az országban 6200 államilag védett történelmi sír található, ezek között itt, az Északi temetőben is több, vitéz Kovács István mellett mások is, ezeket a temetőket megjelöljük ezekkel az okos parcellakövekkel és az egységes arculatú térképekkel, amelyeket a temető bejáratához helyezünk el” – nyilatkozta Móczár Gábor főigazgató.

Egy okostelefon segítségével így ezentúl néhány másodperc alatt megismerhetjük vitéz Kovács István életét és sírjának pontos helyszínét. Az Északi temető bejáratánál az okosparcellán és a táblán is található egy QR-kód, amelynek leolvasása után juthatunk hozzá a hasznos információkhoz.

Digitális emlékek

Bessenyei György, Jósa András, a Bencs család – csak néhány példa, hogy mely történelmi személyek síremléke található még itt, az Északi temetőben.

Nyíregyházán itt, a temetőben 15 olyan személy van, amely 15 különböző életutat, történelmi helyzetet, a különböző korok szellemének megfelelő életutat mutat be. Ezek mind olyan dolgok, amelyet az utókornak nemcsak illik ápolni, hanem mindenféleképpen a felszínen kell tartani” – mondta dr. Ulrich Attila alpolgármester az ünnepségen.

Nyíregyháza belvárosában és a környékén már 15 olyan kő van, amely hasonló célt szolgál, mint az új okosparcella. Néhány másodperc alatt megismerhetjük ezeken keresztül a város történelmét is.

Kapcsolódó galéria

Emlékmű avató az Északi temetőben 20230421