Okleveles közfoglalkoztatottak – Penyige, Mezőladány és Levelek önkormányzata nyert
Fotó: Szarka Lajos

A Belügyminisztérium közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó Start plusz programjában a kiválóak között 21 települést díjaztak, közülük három a megyébe való. A 10 millió forintos jutalmat a közfoglalkoztatási programok fejlesztésére kell fordítani.

Penyige, Mezőladány és Levelek önkormányzata nyerte a Start plusz díjat, melynek oklevelét a múlt héten vették át a polgármesterek. Valóban mesébe illő sikertörténetekről számoltak be a települések vezetői. Arról, hogyan alakult a térség egyik vezető faipari üzeme és figyelemre méltó növénytermesztő gazdasága Penyigén. Hogyan született az arany minősítésű termékdíjas élelmiszer Mezőladányban, vagy hogyan lett a helyi közintézmények és a leveleki idegenforgalom fő beszállítója az önkormányzat startos állattenyésztő üzeme.

Borsodi László, Levelek polgármestere szerkesztőségünknek elmondta:

A cél az volt, hogy a település szociális tetületeit tegyük rendbe. A közterületeket, a mezőgazdasági utakat, illetve mivel Leveleknek van egy csodálatosan szép tava, a turisztikai feladatokat láttuk el ebből a programból. Annak idején volt 70-80 ember, aztán később 100 fölé, kb 140-re ment fel ez a szám. Ma a gazdasági fejlődésnek és javulásnak köszönhetően 100 alatt vagyunk a Start közfoglalkoztatásban.

A leveleki önkormányzat egy korábbi nyereményéből kotró-rakopdógépet vásárolt, a mostani jutalom pedig egy tehergépjárművel gazdagítja a nagyközséget.

Román István kormánymegbízott hozzátette:

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a települések rendkívül kreatívak, jó ötletekkel állnak elő a közfoglalkoztatás területén, ami a mi munkánkat is nagy mértékben megkönnyíti. Ennek az ötletességnek az eredménye az is, hogy ezekre a programokra érkeznek források. Ha a megye összességét nézzük, elmondhatjuk, hogy Nyíregyháza foglalkoztatási helyzete megfelel az országos átlagnak. A közfoglalkoztatás jelen van, és jelen is kell lennie.

A tájékoztatón elhangzott, hogy az országban 3 % körüli a munkanélküliek aránya, ez a megyében 8 % felett jellemző, de a megyeszékhely az országos átlaghoz közelít. A Start program 2011-ben indult, és alapvető célja az értékteremtő közfoglalkoztatás, melynek nyomán szépültek és gyarapodtak az önkormányzatok. De elérkezett az új esztendő tervezésének is az időszaka.

Dr. Nagy Ervin, a Foglalkoztatási Főosztály főosztáyvezetője elmondta:

Az önkormányzatok ezt évről évre megtervezik, egy KTK nevezetű elektronikus felületen töltik fel, melyet a foglalkoztatási osztályok leellenőriznek, jóváhagyás után felterjesztik a kormányhivatalba, és ha ott is jóváhagyják, felterjesztik a Belügyminisztériumba. Idén a tervek szerint 2020 január 6-ig kell a feltejesztést megcsinálni az önkormányzatoknak. A Belügyminiszter úr döntése után jövő év március 1-től indul a Járási Start program, a következő év február 28-ig.

Nagy Ervin adatai szerint folyamatosan javulnak a megyei közfoglalkoztatási adatok. 2016-ban 40 ezer emberrel számoltak. Tavaly 25-26 ezer lett a számuk, idén már csar 21 ezren várják, hogy visszakerüljenek az elsődleges munkaerő piacra, hiszen a közfoglalkoztatás csak átmeneti megoldást jelent.

Kapcsolódó galéria

Start Plusz program 2019