Nyugdíjprémium és -korrekció – Százezer forinttal többet kapnak a nyugdíjasok novemberben

A nyolcvanezer forintos nyugdíjprémium mellett korrekcióra is számíthatnak az idősek novemberben. A kormány 2017 óta már negyedszer ad prémiumot a nyugdíjasoknak, a törvény bevezetése óta idén a legmagasabb összeget fizeti ki az állam. Átutalás esetén már ezen a héten megkaphatják az érintettek a pluszösszeget.

Ez a tévékészülék már nem a legkorszerűbb, régi, de még működőképes. Már régóta tervezgetem, hogy kicserélem egy új eszközre” – mesélte Telepóczki Miklós, nyíregyházi nyugdíjas. A novemberben érkező nyugdíjprémium összegét akár ilyen cserékre is költhetik majd az idősek. Nemcsak prémiumot, hanem nyugdíjkorrekciót is kapnak az érintettek, így jelentős összeget kapnak majd kézhez a következő napokban.

Azt találtam ki, amiért neked is más az elképzelésed a nyolcvanezer forint elköltéséről és nekem is, hogy kis cédulákra felírjuk, hogy kinek mi a vágya, aztán összevetjük és meglátjuk, hogy ki fog győzni” – hirtelen jött ez az ötlet Telepóczkiné Farkas Mártának, amikor férjével a nyugdíjprémium elköltéséről egyeztettek.

Az idősek megkapják a nyolcvanezer forintos nyugdíjprémium összegét, ez mindenki számára egységes, és ezen felül érkezik majd a korrekció is, ami egyénenként eltérő lesz.

Örülnek az érintettek

Minden évben nagyon jólesik ez a nyugdíjprémium és az ember mindig érzi, hogy kicsit fényesebb lehet az ünnep, hogy ha ezeket az ajándékokat megkapjuk, mert így is lehet erre tekinteni. Ez a mostani összeg igazán nagyon gáláns, én tudom, hogy ezt nem egy mellényzsebből húzza ki az ország vezetése, a kormányunk, hanem ezt az alapozza meg, hogy nagyon jól működik a gazdaság. Ezt mi magunk is érezzük, azt látjuk, hogy nagyon szépen fejlődik az ország. Azt is érezzük ezekből a gesztusokból, hogy ez egy idősbarát ország” – mondta Telepóczkiné Farkas Márta, nyíregyházi nyugdíjas.

Negyedszer jön a prémium

A kormány 2017 óta már negyedszer fizet prémiumot, az idei lesz viszont a legmagasabb összeg a törvény bevezetése óta, a maximális pluszt, egységesen nyolcvanezer forintot kapnak majd az érintettek. A rendelet alapján a 2021. novemberi ellátásokat a jogosultak számára már emelt összegben kell folyósítani és a január–október időszakra járó emelés összegét, valamint a tizenharmadik havi nyugdíj után járó összeget is.

Novemberben kézbesítik

Az idei nyugdíjprémium kézbesítése november közepén indul, a nyolcvanezer forinthoz rakódik még az infláció miatti korrekció összege, amely a novemberi nyugdíjakba beépítve érkezik, mintegy 1,2 százalékos emelésként. A Posta minden hónapban 12 munkanapon át viszi ki a havi rendszerességű nyugdíjakat, átutalás esetén pedig november 12-én, pénteken várható az összeg.

13. havi nyugdíj

Idén minden eddiginél nagyobb, nyolcvanezer forintos nyugdíjprémiumot fizetünk még akkor is, hogy ha nem lenne jogosult a teljes összegre, a 2,5 millió nyugdíjas vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő a maximális 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot fogja megkapni. Emellett dolgozunk a 13. havi nyugdíjnak a visszaépítésén is. Az biztos, hogy jövőre egy félhavi 13. havi nyugdíjat meg fognak kapni az arra jogosultak, de hogyha sikerül teljesítenünk a saját magunk számára meghatározott elvárásokat, akkor ennél többet is vissza fogunk adni” – mondta videójában Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Ez szintén a gazdasági eredményeken múlik majd. Számítások szerint a nyugdíjak 9-10 százalékkal emelkedhetnek az egy évvel korábbi szinthez képest, ez köszönhető az inflációt követő emelésnek, a prémiumnak és a 13. havi nyugdíj már visszaépített részleteinek.