Nyíregyházi siker a Vadászati és Természeti Világkiállításon
Nyíregyházi siker a Vadászati és Természeti Világkiállításon

Díszmunkaversenyt hirdetett a Magyar Pékszövetség a Vadászati és Természeti Világkiállítás alkalmából. A kreativitást és sütési szakértelmet egyaránt igénylő megmérettetés első helyezettje a nyíregyházi Vela Pékség üzemvezetője, Kondrát Róbert alkotása lett.

A képen látható különleges alkotásról első ránézésre nem is gondolnánk, hogy kenyértésztából készült. Pedig igen: a Magyar Pékszövetség is kivette a részét a jelentős érdeklődéssel kísért Vadászati és Természeti Világkiállításból.

Országos közszemlén

A szervezet alelnöke, Lakatos Tibor tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy szép nyíregyházi siker született a versenyen. A vadászkalapot, vadászkürtöt, tölgyfalevelet és makkot ábrázoló alkotást szombaton a Hungexpóra látogató közönség csodálhatta meg, vasárnap pedig a vásárosnaményi megnyitó alkalmával is kiállították, mivel első lett az országos vetélkedésben.

Kenyeres sikerek

A „versenyző”, Kondrát Róbert, a Vela Pékség üzemvezetőjének neve már ismerősen cseng a szakmában, hiszen hozzá fűződik a nyíregyházi cég tavalyi és tavalyelőtti sikere is. Mint emlékezhetünk, 2019-ben, a Szent István-napi kenyérversenyen a „Szabolcsi kovászos” harmadik, míg a „Beregi rozskenyér” országos első lett kategóriájában, 2020-ban pedig a „Kárpátok kenyere” hozta el a második helyet.

„Kenyérszobrász”, alkotókedvvel

A szakember – az alábbiak alapján bátran nevezhetjük „kenyérszobrásznak” – azt mondta, mikor olvasta a kiírást, először azon gondolkodott el, mit lehet látványosan összekapcsolni a vadászattal, természettel. Így született meg a fejében a vadászkalapos-kürtös ötlet, őszi dekorációval, azaz levéllel és makkal. Ami pedig a „versenytésztát” illeti, az egy különleges, forrázott tészta. Kondrát Róbert azt mondja, dagasztásnál megfelelő hőfokú vizet szükséges hozzá használni, tulajdonképpen leforrázzák a lisztet. Így egyrészt sokkal alakíthatóbb lesz az alapanyag (tehát könnyebben lehet szobrászként formázni), másrészt a sütésnél kevésbé vetemedik. Kisebb ugyanis a hőtágulása, mert – ha valaki a szakmai műhelytitkokra is kíváncsi – a lisztben lévő sikérszemcsék megdagadnak, melyek a tészta szerkezetében hálót képeznek. Ezek biztosítják, hogy a termék térfogata nőhessen és a gázmegtartó képességét is növelik, hogy az élesztő könnyebben tudja a különlegességet keleszteni. A dagasztás hagyományos módon történik, de jóval több az előkészület.

Térben kell látni

– Bár már van benne rutinom, azért végeztem „előtanulmányokat”. Például kiszerkesztettem a levélformát papírból, ami abban is segít, hogy amikor letesszük a tésztát a sütőlemezre, akkor lapos, de alátéve ezt, felveszi a természetes, meghajlott ívet. Egyébként sablont nem használok, mindig egyből formázom a végterméket. Ráadásul az egészet térben kell látni, s úgy megalkotni, hogy ez végül meg is álljon. Mindez a rendes munkám mellett eltartott három napig, de örülök neki, hogy ennek a kísérletezésnek újabb eredménye lett és sikert hoztunk Nyíregyházának – mondta a győztes alkotó.