Erdőtisztítás a Takarítási Világnap és Erdők Hete alkalmából
Erdőtisztítás a Takarítási Világnap és Erdők Hete alkalmából

Felelőtlen erdőhasználók és a környezettudatosságtól messze álló szemetelők mindig vannak. Erdőtisztítást hirdetett meg a Zöld Akciócsoport egy diák ötlete alapján, a Takarítási Világnap és az Erdők Hete alkalmából. Mint ismert, korábban pedig a diákpolgármester vezetésével mentek végig néhány utcán a belvárosban a fiatalok. Az alábbiakban az akciócsoport beszámolóját adjuk közre a múlt szombati aktivitásról.

A Sóstói-erdő Tölgyes utca felőli részén szeptember 25-én, szombaton délelőtt gyűltek össze az önkéntes munkát vállalók saját kesztyűkkel, zsákokkal és más szükséges eszközökkel. A Garabonciás Művészeti Iskola, az Eötvös József Gyakorlóiskola, a Kölcsey Ferenc Gimnázium, a Vásárhelyi Pál Technikum diákjai és családtagjai, valamint a Zöld Akciócsoport gyűjtötték össze az erdő ezen részén hagyott, eldobált szemetet. Sajnos, sok italosüveget, alumínium italosdobozt, műanyag palackot találtak, de gyógyszert, vegyszert is.

A kommunális hulladék mellett külön zsákokba rakták az újrahasznosítható hulladékot. Ezek elszállításáért külön köszönet illeti Bakos Rolandot, Tomori Tamást és a Nyírerdő Zrt. munkatársait.

Végül 14 teli zsák szemetet szedtek össze 2 óra önkéntes munkával. – Nem sok város büszkélkedhet ilyen szép erdővel – mondja dr. Szabó Sándor, a Nyíregyházi Egyetem biológus professzora.

– A Sóstói-erdő helyi kincsünk. Nagyon fontos, hogy természeti tisztaságát megőrizzük. Ha az erdőben vagy amellett járunk, vigyük otthoni gyűjtőbe a hulladékunkat!