Nyíregyházi magánklinika - Megnövekedett a mintavételi igény
Nyíregyházi magánklinika - Megnövekedett a mintavételi igény

Mint ismert, a koronavírusjárvány-helyzet alakulása miatt a járvány első hulláma idején alkalmazott határvédelmi szabályokhoz való visszatérésről döntött a kormány. Így fő szabály szerint szeptember 1-jétõl külföldi állampolgá­rok nem léphetnek Magyarország területére, csak indokolt kivételekkel, a biztonsági szabályok megtartása mellett. A külföldről hazatérő magyaroknak pedig 14 napig – vagy mindaddig, amíg két nap különbséggel két negatív tesztet nem tudnak bemutatni – karanténba kell vonulniuk.

A mintavételi helyek listája megtalálható a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján. Nyíregyházán három helyen végeznek koronavírustesztet: a Bujtosi Klinikán, a Nyírségi Egészség Kontroll Bt.-nél, valamint az FM Magánklinika Egészségügyi Szolgáltató Kft.-nél. Az utóbbit kérdeztük az elmúlt hetek tapasztalatairól...

Megnövekedett a mintavételi igény

– Változó, hogy hetente hány korona­vírustesztet végzünk el, de az egyértelműen látszik, hogy az utóbbi három hétben megnövekedett a mintavételi igény – amióta lehetőség van az F-Medicalban koronavírusteszt elvégzésére, ez a legkiemelkedõbb idõszak –, most hetente kb. 100 darabbal számolunk, és főként magyar állampolgárok kérik.

Akár mindennap

– A teszt elvégzésére időpontot kell kérni. Ebben igyekszünk rugalmasak lenni, a páciens igényét is figyelembe véve. Eddig két nap volt a várakozás, jövő héttől azonban akár mindennap el tudjuk végezni a tesztelést. Az úgynevezett PCR teszthez felső légúti mintát veszünk orrból és garatból, de van lehetőség vérből immunglobulin-vizsgálatra is. Az eredmény 48 órán belül érkezik meg.

Az FM Magánklinikától megtudtuk, abban az esetben, ha kiderül, hogy egy teszt eredménye pozitív, az érvényes jogszabályi kötelezettségnek megfelelően értesítik a népegészségügyi hatóságot. A hatóság pedig saját jogkörében jár el karantén, háziorvos értesítése, illetve kontaktok kutatásáról.