Nyíregyházi győzelem - Belus Tamás nyerte az egyik legrangosabb terepfutóversenyt

Belus Tamás nyerte a 112 kilométeres Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutó versenyt a hétvégén. A nyíregyházi futó 12 óra 54 perc alatt teljesítette a távot, ahol komoly szintkülönbséggel is meg kellett küzdenie. A pünkösd vasárnap 0 órakor rajtolt ultrafutó terepversenyt ötödik alkalommal rendezte meg a terepfutás.hu. A verseny az Ultra-Trail World Tourtól - a leghíresebb száz kilométeren felüli terepversenyek szervezőinek szervezetétől - megkapta a Discovery race címet, ezzel még a szokottnál is nagyobb nemzetközi figyelem irányult rá: a nevezés novemberi kezdete után három héttel kitehették a megtelt táblát, a négy távra 34 országból 1355 terepfutó regisztrált.

Meleg volt az este az éjféli rajtnál, már ekkor is 16 fok volt és magas páratartalom. A rajt után el tudtam menni az élbollyal, de egy útvonaltévesztés miatt 3 km után újra a mezőny végére kerültünk, úgyhogy előlröl kellett kezdeni az egészet. A 10 km-nél lévő első ellenőrző pontra már másodikként érkeztem, együtt az esélyes lengyel Artur Jendrych-el. Az éjszakaszi szakaszon végig együtt haladtunk, az előnyünk folyamatosan nőtt a 3-4 fős üldöző bollyal szemben. Hajnalban, az 54 km-nél lévő dömösi ellenőrző pont előtt szakítottam le a lengyel fiút, innentől már egyedül haladtam az élen. A hőmérséklet folyamatosan emelkedett, a 82 km-es Visegrádi ellenőrző ponttól a 30 fokban már komoly kihívást jelentett a mezőnynek a táplálkozás és a folyadékbevitel, ekkor az előnyöm a második Madarász Ferenccel szemben már közel 10 percre nőtt, az utolsó ellenőrző pontnál pedig 17 perccel vezettem. A hőség a verseny végére nőtt elviselhetetlenné, ami különösen a szentendrei utolsó km-eken nekem is nagy nehézségeket okozott. Innentől tulajdonképpen új verseny indult, ki hogy viseli a hőséget, hogyan tud alkalmazkodni a körülményekhez. Végül hiába lassultam le picit a meleg miatt, a 17 perces előnyömből 14-et így is meg tudtam tartani. Az UTH befutójának egészen különleges hangulata van, az óvárosban több ezer ember, szurkolók, családtagok, turisták várják a célba érőket, ez most is hatalmas élmény volt, különösen így, hogy a célszalagot most előttem húzták ki!  Ez volt az 5. UTH-m mindegyiken ott voltam az első rendezéstől, itt futottam az első 100+-os versenyemet, hihetetlen hogy most nekem sikerült nyernem - mondta Belus Tamás. 

A dobogóra csak magyar futók álltak, a második helyen Madarász Ferenc (13:08), a harmadikon Nyakas Gábor (13:11) végzett. A nők között elsőként Janek Noémi ért a szentendrei célba 15 óra 3 perces idővel, őt követte Csillag Eszter és Kertész Kata, mindössze 3-3 perc lemaradással.