Nyíregyházi Állatpark – Zászlósfarkú gereza kölyök született
Fotó: Nyíregyházi Állatpark

Hamarosan nyithat a Nyíregyházi Állatpark. Amikor eléri a négymilliót a beoltottak száma, ismét látogathatóvá válik a november óta zárt kapuk mögött üzemelő állatpark. A felnőtt látogatók a hatályos kormányrendelet értelmében csak a védettségi igazolvány felmutatásával léphetnek a park területére, ahol az elmúlt időszakban számos állatbébi született, legutóbb például egy gereza látott napvilágot.

A Nyíregyházi Állatparkban az Európai Fajmegőrzési Programban él egy tenyészcsapat, mely a 2 és fél héttel ezelőtt született aprósággal immár 5 tagot számlál. Feltűnő megjelenésük 100 évvel ezelőtt csaknem a vesztüket okozta: fehér szőrgallérjukat az afrikai törzsek fejdísz készítésére használták, és Európában is nagy volt a kereslet a bundájuk iránt. A hathatós védelmi intézkedéseknek hála, mára állományaik stabilnak mondhatóak, de napjainkban is a faj fennmaradását az orvvadászat és az élőhelyek elvesztése veszélyezteti. A fél évig tartó vemhesség után azonban most Nyíregyházán is világra jött egy kölyök.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark

„Legfeltűnőbb sajátossága a szüleitől eltérő szín, az apróság szőrzete 2–3 hónap elteltével fokozatosan fog megváltozni s fél évesen már ugyanolyan szőrzettel büszkélkedhet majd, mint a felnőtt egyedek: fekete arcát fehér szakáll keretezi majd, valamint oldalán és farkán is meg fog jelenni a névadó fehér szőrdísz. Az apróság jelenleg anyatejet fogyaszt, de hamarosan a többiekhez hasonlóan lombbal fog majd táplálkozni” – mondta el Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark szóvivője.

A főemlősök oldalán végig húzódó tetszetős fehér sörény nemcsak impozáns látványt nyújt, de a helyváltoztatásában is igen fontos szerepet játszik, hiszen a lombkorona szintjén mozgó állatok kitárt végtagokkal, vízszintes testtel ugranak le a magasból, az oldalukon lévő, zászlószerű szőrgallér pedig ejtőernyőként csökkenti az esés sebességét. Többek között ezt a családot is megtekinthetik a látogatók az újranyitás következő szakaszában.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark

Nyitás korlátozásokkal

„Az állatpark november óta zárva van, azonban ahogy meglesz a 4 millió beoltott ember, újra megnyitjuk a kapukat. A hatályos kormányrendelet alapján azonban első körben nagykorúak esetében védettségi igazolványt kell bemutatni a belépéskor” – tette hozzá a szóvivő.

Az állatparkban a látogatási tilalom ideje alatt is folyamatosan zajlottak a munkák, és számos más tenyészpár is újszülöttekkel ajándékozta meg a parkot, melyeket szintén megtekinthetnek majd a látogatók, az előzetes számítások szerit akár már a hétvégén is.