Nyíregyházán ülésezett a Jegyzői Kollégium: napirenden a választás és a közbeszerzés

A jövő évi önkormányzati választásra való felkészülés, illetve a közbeszerzésekkel kapcsolatos változások volt a téma Nyíregyházán, a Megyei Jogú Városok Szövetségének Jegyzői Kollégiuma ülésén. Az informatív és eredményes tanácskozás mellett városunkban tovább erősödtek a szakmai és emberi kapcsolatok – szólt az összegzés a kétnapos eseményt záró sajtótájékoztatón.

A Megyei Jogú Városok Szövetsége három évtizedes múltjában már harmadszor adott otthont Nyíregyháza a Jegyzői Kollégium ülésének. 2000-ben, 2008-ban, és 15 év után ismét Nyíregyháza volt a szövetség találkozójának helyszíne.

„Nagyon örülök, hogy mi adhattunk helyszínt ennek a fontos szakmai tanácskozásnak. Én polgármesterként az MJVSZ közgyűlésein veszek részt. Ott is mindig érdekes, aktuális témák szerepelnek napirenden. Tegnap meghallgattam Dukai államtitkár úr előadását. Eszerint azt gondolom, hogy jó időben szervezte a Jegyzői Kollégium ezt a tanácskozást”

– szólt az eseményt záró sajtótájékoztatón a polgármester. Igazán aktuálisak voltak a kétnapos esemény témái – folytatta köszöntőjét Nyíregyháza polgármestere, dr. Kovács Ferenc. A választásra való felkészülés mellett kiemelten fontos volt a közbeszerzési eljárások változásával kapcsolatos tájékoztató Nyíregyháza szempontjából is, hiszen a város gyakori és sikeres pályázó. A választásokkal kapcsolatos témáról Debrecen Megyei Jogú Város Címzetes Főjegyzője szólt.

„Jövőre, 2024. június 9-én van egy tervezett időpont. Közös eljárás keretében kerül lebonyolításra az európai parlamenti, illetve a helyi önkormányzati és polgármesteri választás. Ez egyedülálló a magyar közigazgatás történetében, de érdemes lesz jól megcsinálni, mert innentől kezdve ez lesz az eljárásrend. Ez az első alkalom, de ettől kezdve öt évenként egy közös eljárásban választjuk meg a települések polgármestereit, önkormányzati képviselőit, illetve az Európai Parlament magyarországi képviselőit” – tájékoztatott a Jegyzői Kollégium elnöke, dr. Szekeres Antal.

A jelenlegi önkormányzati működésben a 2019-ben megválasztott polgármesterek és önkormányzati képviselők megbízatása jövő év október 1-ig tart. Az új testület alakuló ülésére októberben kerül sor. Jogi értelemben várható egy átmeneti időszak, amikor a jegyzőknek lesz fontos szerepe, hiszen ők biztosítják majd a működés és a gazdálkodás folyamatosságát. Addig ők a Helyi Választási Iroda vezetői, kiemelt feladatokkal. A Jegyzői Kollégium elnöke bejelentette, hogy megkezdődött a választás előkészítése, és megszülettek az első döntések. Ütemezetten folyik a munka, novemberben várható egy technikai próba. December 1-től hatályba lép annak a jogszabály csomagnak az utolsó eleme, amely érvényesíti a választás változó szabályait.

„Nálunk Nyíregyházán a szeptember 1-i lakosságszám nem jelentette azt, hogy változtatnunk kell a következő évi választások legfontosabb számain. Továbbra is 22-tagú lesz a nyíregyházi képviselő-testület. 15 egyéni képviselővel és 6 kompenzációs listás képviselővel. Ezt a számot kellett megállapítanom határozatban, és emellett a képviselő-testület nemhogy kiegészül, hanem indul a polgármesterrel, tehát így lesz 22-tagú a képviselő-testület” – szólt a helyi adatokról dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző.

Nyíregyházán marad a 15 egyéni választókerület, hiszen a lakosságszám nem változott olyan mértékben az egyes városrészekben, hogy módosítani kellene a törvény szerint. A jövő júniusi választásokkal kapcsolatban a következő hónapokban egyre több adatot és információt kapnak majd az állampolgárok. Nekünk, a megyei jogú városok jegyzőinek nagyon hasznos volt ez a tanácskozás – vélekedett a szakmai tanácskozást záró sajtótájékoztatón a házigazdák nevében Nyíregyháza címzetes főjegyzője.

Új alapokra helyeztük a Közbeszerzési Hatóság működését az elmúlt néhány évben – vezette fel a következő témát a hatóság elnöke.

„A hangsúly a beszerzésen van. Meg kell tudnunk valósítani azokat a beszerzéseket, amelyek biztosítják az állami és az önkormányzati szervezeteknek a működését, és meg tudják valósítani azokat a beruházásokat, projekteket, amelyek a települések és az államszervezet fejlődését akár infrastrukturálisan, akár bármilyen más téren biztosítják. Ehhez segítséget kell nyújtani a közbeszerzési eljárások lefolytatására kötelezett szervezeteknek. A joganyag nagyon gyorsan változik, nagyon nagy méreteket ölt ennek a közbeszerzési joganyagnak a terjedelme. Nem elég, hogy van egy hazai közbeszerzési törvényünk, van hozzá kapcsolódóan 20–30 végrehajtási rendeletünk. Vannak európai uniós irányelvek, európai uniós rendeletek, közbeszerzési döntőbizottsági határozatok, bírósági ítéletek, európai bírósági ítéletek és európai bizottsági iránymutatások is, amelyeket mind alkalmazni kell egy-egy közbeszerzési eljárásban. Ez egy nagyon bonyolult és összetett joganyag, amelyben szüksége van segítségre a közbeszerzési eljárás lefolytatására kötelezett szervezeteknek” – sorolta a szabályokat a sajtótájékoztatón dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

Az elmúlt hónapok változásáról szólva említett két kiemelt témát az elnök. Az első technikai dolog. Az űrlapok helyett informatikai szemléletűre álltak át a hirdetmények. A másik téma, az összeférhetetlenségi probléma kérdése. A verseny tisztasága, és a nyilvánosság a cél, és az, hogy mindig a legjobb ajánlatot tevőt válasszák

Kapcsolódó galéria

MJVSZ szakmai tanácskozás sajtótájékoztató