Nyíregyházán adták át az ország egyik legnagyobb és legkorszerűbb hulladékválogatóját

A „Komplex hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, különös tekintettel az elkülönített hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő rendszerre” című projekt ünnepélyes átadórendezvényét tartották december 12-én, a megyeházán, ezt megelőzően a nemzeti színű szalag átvágásával hivatalosan is átadták azt az optikai válogató berendezést, amely Magyarország egyik legnagyobb és legkorszerűbb hulladékválogatója.

A modern technológia része annak a komplex beruházásnak, amely a vármegyében összesen 3 helyen, Nagyecseden, Kisvárdán és Nyíregyházán valósult meg. A szeparátor hivatalos átadása után a projektzáró rendezvény a vármegyeháza dísztermében, diákok körében folytatódott.

Élhető város

A rendezvényen dr. Kovács Ferenc polgármester elmondta, nagyon komoly beruházás fejeződött be, melynek célja egy egészséges, tiszta és élhető város megteremtése, és amelyhez szervesen hozzátartozik a hatékony és környezettudatos hulladékgazdálkodás. Hozzátette, Nyíregyházán a Szelektív Szombat az ovisoktól a nyugdíjasokig tartogat programokat, és vannak olyan akciók, amelyek a szelektív hulladékgyűjtésre hívják fel a figyelmet. – Az önkormányzat számára régóta prioritás, hogy ezt az élhető környezetet lehetőségeik szerint legjobb színvonalon megteremtsük, és ezt majd az utánunk következőknek is átadjuk, mint ahogy az is – és ezért örülök, hogy ennyi gyerek van itt –, hogy a szemléletformálásra figyeljünk, tudatosítsukmondta a polgármester.

Csökken a hulladék mennyisége

Nagy Balázs közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár kifejtette, a nyíregyházi fejlesztés egy országos rendszer alkotóeleme, amely európai uniós finanszírozásnak köszönhetően évente több mint 86 ezer tonna hulladék újrafeldolgozásához járul hozzá. Hozzátette, a projekt elsődleges célja egy korszerű hulladékkezelési rendszer létrehozása. A megvalósult beruházás a Nyíregyházi Hulladékkezelő Központban a hulladék előkezelését és hasznosítható anyagok leválasztását tette lehetővé, amelynek köszönhetően csökken a hulladék mennyisége és nő a szelektíven gyűjtött hulladék válogatási hatékonysága.

Folytatódik a fejlesztés

A kormány célja, hogy a környezettudatos hulladékgazdálkodás a jövőben is tovább fejlődjön. – A fejlesztéseket természetesen nem tekintjük lezártnak, az út elején járunk a következő támogatási ciklusban egy még nagyobb, körülbelül ezerhatszáztíz-milliárd forintnyi környezetvédelmi és energiahatékonysági fejlesztések várhatók az uniós forrásokból a KEHOP Plusz keretében. További százmilliárd forint lesz az, amit a már megkezdett projektek, illetve a megkezdett fejlesztési irányok folytatására kívánunk felhasználni, külön kiemelve ebbe a körforgásos gazdaság és a körforgásos hulladékfeldolgozásnak a szükségességét és prioritását – emelte ki a helyettes államtitkár. Hozzátette, a mai fogyasztói társadalomban a hulladék egyre égetőbb probléma, ezért annak feldolgozása, újrahasznosítása elemi érdekünk.

Gyerekeket is bevontak

A projektnek köszönhetően több 10 000 emberhez juthatott el az üzenet, hogy nem minden hulladék szemét, köztük gyerekekhez is, ugyanis több kategóriában hirdettek szemléletformáló rajz- és kreatív pályázatot, melynek eredményhirdetésére is sor került a rendezvényen. Óvodások, alsós-felsős diákok, valamint középiskolások munkáit is díjazták. Mindez része annak a szemléletnek, hogy igazi paradigmaváltás a környezettudatos hulladékgazdálkodás terén leginkább a fiatal generáció bevonásával és figyelmének megnyerésével érhető el.

Kapcsolódó galéria

Hulladékkezelő csarnokot adtak át Nyíregyházán