Projektzáró – 755 millió forintból fejlesztették az Élim Evangélikus Szeretetotthont
Fotó: MTI / Balázs Attila

755 millió forintos projekt keretein belül fejlesztették az Élim Evangélikus Szeretetotthont Nyíregyházán. A program átfogó célja, magas minőségű ellátási formák kialakításával a fogyatékos személyek teljes társadalmi befogadásának elősegítése. A projektzáró rendezvényen részt vett Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár, aki hangsúlyozta, a gondoskodásnak kiemelten fontos erőforrásai ma a magyarországi egyházak.

 

Projektzáró ünnepséget tartottak december 12-én Nyíregyházán, az Élim Evangélikus Szeretetotthonban. Az Élim Evangélikus Szeretetotthon fejlesztése című projekt keretében több mint 755 millió forintból alakítottak ki új férőhelyeket és fejlesztették az intézményeket. A projekt átfogó célja, magas minőségű ellátási formák kialakításával a fogyatékos személyek teljes társadalmi befogadásának elősegítése. A projektzáró ünnepség hálaadó istentisztelettel vette kezdetét, ahol Kondor Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház Déli Egyházkerületének püspöke köszönetet mondott Magyarország Kormányának a támogatásért.

– Három olyan épületet adhatunk át a szolgálatnak, amelyben támogatott lakhatás valósulhat meg és egy negyedik épületben pedig nappali ellátás létesülhetett. Mindnyájan örülünk, amikor lehetőség van arra, hogy az a szeretetszolgálat, amit hosszú hagyományok alapján végez az evangélikus diakónia, ahol valóban a kezek evangéliuma is megszólalhat, ahogyan azt annak idején Sztehlo Gábor megfogalmazta, az még tovább fejlődhet, még többeket elérhet az irgalmasságnak ez a szolgálata – mondta az istentisztelet kezdetén Kondor Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház Déli Egyházkerület püspöke.

A rendezvényen részt vett és köszöntőbeszédet mondott Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár. Hangsúlyozta: az egyházak nem jogszabályi kötelezettség miatt végzik évszázadok óta segítő munkájukat, hanem mert ez természetes missziójuk. Úgy fogalmazott: az evangélikus egyház kötelékében a gondoskodáspolitika területén dolgozók munkája nem arról szól, hogy az „ember saját magáért teszi a dolgát”, hanem arról, hogy az „élet talán nem napos oldalát választva és látva dolgozik másokért”. Az Élimben nemcsak új férőhelyeket hoztak létre a támogatásból, a meglévőket is korszerűsítették, a szolgáltatásaikat pedig fejlesztették, hogy a lehető leghatékonyabban támogathassák a fogyatékkal élőket abban, hogy önálló életvitelt folytassanak.

– Itt önálló életet, önálló döntést tudunk biztosítani. Önálló saját döntése legyen mindenkinek, és ne mások döntsenek helyette. Ezt a fajta újdonságot eddig Magyarországon más intézménytípussal nem sikerült megcsinálni. Most ott tartunk, hogy év végéig ötezer olyan férőhely van ebben az országban, ami hasonló, mint itt, az Élim által üzemeltetett és átadásra kerülő intézmények, tehát maximum 12 fős házakban zajlik majd az élet. Ez az ötezer férőhely azt jelenti, hogy ennyivel több olyan férőhely van, ami az önálló életet tudja garantálni. Szerintem ez egy olyan próbálkozás, ami méltó arra, hogy folytassuk. Mi a következőben ezen fogunk dolgozni, és azon, hogy még több akadályt hárítsuk el és még több segítséget adjunk azoknak, akik a leginkább rászorultak ebben, vagy a leginkább hiányt szenvednek – hangsúlyozta Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár.

Az Élim Evangélikus Szeretetotthon fogyatékkal élőknek ad otthont: a bentlakásos ápoló-gondozó otthonban ötvenen élnek, támogatott lakhatásban pedig 32 fogyatékos ember ellátását biztosítják. A pályázat útján nyert összeg segítségével jövő év januárjától bővül az ellátottak köre: 22 ember számára támogatott lakhatást biztosítanak, és elkészült egy új nappali ellátó is Nyíregyházán, a Selyem utcán, amely 25 férőhelyes. A támogatásból továbbá napelemes rendszert építettek ki, hűtő-fűtő klímákat szereltek be, energiatakarékos mosó- és szárítógépeket szereztek be. Vásároltak egy kilencfős elektromos kisbuszt és egy kilencfős dízel meghajtású kisbuszt. A két nappali ellátás épületénél e-bike csatlakozással is rendelkező töltőállomást állítottak fel, valamint több eszközbeszerzés is megvalósult a projekt által.