Nyíregyházán a legjobb pékek

A Pék Szakma Kiváló Tanulója versenyét 1959 óta rendezik meg, Nyíregyházán ez a negyedik országos döntő. – Vannak olyan képzőhelyek, ahol rendszeresen nagyon jól képzett fiatalok kerülnek ki. A nemzetközi eredmények is azt mutatják, hogy a magyar pékek jól szerepelnek – mondta Győri Zoltán, a versenybizottság elnöke.

Duális képzés

A gyakorlati döntőt a VELA pékségben tartották. A cég vezetője azt mondta, 15 éve foglalkozik a tanulók képzésével. Az új, duális rendszer bevezetése szerinte pozitívan hatott a szakképzésre, mert így a leendő pékek jóval több gyakorlatot szerezhetnek.

További képekért kattintson a fotóra!

– Több lehetőségük lesz a gyerekeknek a gyakorlati helyen időt eltölteni. A képzés a nyugati mintához képest fog alakulni, ezzel nagyobb hangsúlyt kap a gyakorlati munkavégzés is – emelte ki Lakatos Tibor, a VELA Kft. ügyvezetője.

Mintha vizsgáznának...

A versenyzőknek szerdán írásban és szóban kellett számot adniuk tudásukról, csütörtökön pedig a gyakorlatban kellett bizonyítaniuk.

– Dúsított termékcsoportból a dúsított kiflit, az uzsonnarudat és a mindszenti kalácsot kellett elkészítenünk – mondta Csonka Erzsébet Noémi, a verseny nyíregyházi résztvevője.

Van tétje is a versenynek a győzelmen kívül is. Azok a diákok, akik az összeredményben 70 százalék felett teljesítenek, kiváló bizonyítványt kapnak és mentesülnek az év végi vizsgák alól.