Nyílt nap – Középiskolásokat, pedagógusokat és szülőket vártak a Nyíregyházi Egyetemen
Fotó: Trifonov Éva

A pedagógusképzés 60 esztendejét ünneplő Nyíregyházi Egyetemen nyílt napra hívták a középiskolás diákokat, pedagógusokat és szülőket. A szórakoztató programok mellett bemutatkozott mind a 12 intézet, tájékoztatót hallhattak az érdeklődők az új felvételi szabályokkal és tanulmányokkal kapcsolatban. A délelőtt sztárvendége a Tortuga zenekar volt.

 

elt házas érdeklődés kísérte a Nyíregyházi Egyetem bemutatkozó nyílt napját. Természetesen a képzési információk álltak első helyen, de az intézetek megmutatták tudományos kutatási területeiket is. Tájékozódni lehetett a diákhitelről és az ösztöndíjas lehetőségekről. Elsősorban a megyéből jöttek érdeklődők, de a megyehatáron, sőt az országhatáron túlról is érkeztek fiatalok.

„Én a műszaki irány miatt jöttem Romániából, csak érdeklődésképpen. A járműmérnöki, az érdekel” – mondta Bagosi Krisztián, aki Romániából érkezett.

Nagykállóból, a Korányi Gimnáziumból érkezett Márkus Lili, és óvodapedagógiát szeretne tanulni a Nyíregyházi Egyetemen.

„A testnevelő tanár szakot céloztam meg elsősorban, mert nekem a sport a mindenem, úgy gondoltam, akkor nekem testnevelő tanárnak kell lennem. Sok tanárom itt végzett, és nagyon ajánlották ezt az iskolát” – így szólt a debreceni Gál Anna Éva. Az édesapja is pártolja választását, és bíznak benne, hogy kollégiumot is kap majd a lány.

Enyém az első szó, de nem az utolsó – lépett a színpadra a Nyíregyházi Egyetem intézményvezetője. Generációk tudása, generációk óta – ismertette az iskola mottóját, majd arról beszélt, hogy azért fontos a felsőoktatás, mert új szemléletet ad egy fiatal ember életében.

 

„Ahogy a bevezetőben is elhangzott, nem nagyon érdemes máshova menni, azért sem, mert a Nyíregyházi Egyetem egy olyan közösséget képvisel, ahol minden hallgató és oktató is megtalálja a számítását. Olyan viszonyok, baráti kapcsolatok alakulnak itt ki hallgatók és oktatók között, ami más egyetemre nem jellemző. Ez a közösség kiállta az idő próbáját. Már hosszú évtizedek óta zajlik itt tanárképzés, de nemcsak tanárképzés van, hiszen más területen is az élvonalba kerülünk. Gondolok itt a mérnöki szakokra és a sport területére, vagy gondolok itt a bölcsésztudományokra is” – fogalmazott köszöntőjében dr. János István, a Nyíregyházi Egyetem mb. általános rektorhelyettese.

Teljes körű felvételi tájékoztatót is hallhattak az oktatási rektorhelyettestől. Arról, hogy több mint 20 alapképzési szakot és mesterképzést, 7 felsőoktatási szakképzést, és 10-nél is több szakirányú továbbképzést kínálnak. Már a napirenden szereplő felvételi idején sem lesz a legtöbb szakon minimum ponthatár, és nem kötelező az emelt érettségi, változtak viszont a plusz pontokkal kapcsolatos szabályok.

„Eljött a nagy ünnep az életünkben, hogy nyílt napon fogadhatjuk leendő hallgatóinkat. Szeretnénk egy kicsit betekintést adni a Nyíregyházi Egyetem életébe mind a szakmai, mind a tudományos kutató munkánkból, illetve olyan attitűdöket átadni nekik, ami a Nyíregyházi Egyetemnek, mint intézménynek a légkörét megmutatja nekik. Az összes felsőoktatási szakképzésünkről, az alapszakokról és mesterképzésről kapnak a szakmai standokon tájékoztatót. Bemutatjuk a duális képzést, a vállalati kapcsolatrendszereket, illetve minden olyan támogatást, amit egy leendő egyetemi hallgatónak a kollegáink az oktatáson túl adhatnak” – nyilatkozta Kósáné dr. Bilanics Ágnes, a Nyíregyházi Egyetem oktatási rektorhelyettese.

A délelőtt sztárfellépője a nyíregyházi Tortuga zenekar volt. A nagyszínpadi események után a vendégek megismerhették a Nyíregyházi Egyetem létesítményeit, majd találkozhattak a duális és kooperatív képzéseket végző szervezetek képviselőivel.

Kapcsolódó galéria

Nyílt nap a Nyíregyházi Egyetemen 2022-11-10