Nyáron is leselkednek veszélyek a nyugdíjasokra – Ezekre a dolgokra érdemes figyelni!

Nyáron is leselkednek veszélyek a nyugdíjasokra – Ezekre a dolgokra érdemes figyelni!
Fotó: Illusztráció

A szépkorúak áldozattá válásának elsődleges okaira, a személyüket leginkább veszélyeztető bűncselekményekre, így a trükkös lopásokra, unokázós csalásokra, besurranásos lopásokra figyelmeztetnek a rendőrség munkatársai.

Zsúfolt helyek, bevásárlóközpontok, piacok, tömegközlekedési eszközök, állomások és megállók a zsebtolvajok számára ideális elkövetési terepet jelentenek. Ezeken a helyszíneken különösen figyeljen értékeire. Közlekedési eszközre történő le- és felszálláskor ügyeljen táskáira. Csomagjaikat ne bízza ismeretlenekre. Kabátja zsebében, kosara tetején, a táskája külső zsebében soha ne tartson értékeket, mert azt könnyen ellophatják anélkül, hogy észrevenné. Ha valaki hivatalos jelleggel érkezik otthonába, kérje el az igazolványát, hívja át a szomszédot, szükség esetén kérjen segítséget. Az értékeit tartsa biztonságos helyen, ne hagyja szem előtt. Ha esetleg a lakásában fizet, visszaad valakinek pénzt, figyeljen rá, hogy az illető ne lássa, hol tartja a megtakarításait.

Zárt ajtók

A lakás, kapu ajtaját akkor is tartsa zárva, ha otthon tartózkodik, ne engedjenek be idegeneket a házukba, lakásukba. Jótékonysági célra gyűjtögetőktől kérjen csekket, ne adjon készpénzt, ne engedje be őket a lakásba. A postás által kézbesített vagy pénzintézet által folyósított pénz, illetve nyugdíj nem hamis, nem kell ellenőriztetni.

Bizalmas információk

Ha orvosi rendelőben, vagy hivatalos ügyintézés céljából várakozik, és beszélgetésbe elegyedik valakivel, legyen óvatos, mert a magunkról kiadott információk bajba sodorhatnak bennünket. Telefonos nyereményekkel kapcsolatban legyenek kétségei, mindig ellenőrizze, hogy az adott cég hirdetett-e nyereményjátékot.