Nyári gyermekétkeztetés Nyíregyházán – Kétfogásos menü, akár házhozszállítással is!
Fotó: Illusztráció

A nyári vakáció idején is kapnak ingyenesen meleg ételt a hátrányos, és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek. Nyíregyházán 1038 gyerek jogosult az ellátásra, közülük eddig 798-an kérték. Az önkormányzat idén is kiegészítette az állami támogatást, így a menü levest és főételt is tartalmaz, amit házhoz is szállítanak.

A kormány még 2015-ben döntött a szünidei gyermekétkeztetés kiterjesztéséről. Ennek eredményeként országszerte több mint 120 ezer hátrányos és halmozottan hátrányos gyermek részesülhet mind a négy iskolai szünetben napi egyszeri ingyenes étkezésben, ha a szülei igénylik. Az önkormányzatoknak 2016 januárjától kell gondoskodniuk az ellátásról, ennek költségeire a kormány idén közel 80 milliárd forintot különített el. A célcsoport a bölcsődés kortól a 18. életévüket betöltő rászoruló hátrányos, és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek, illetve intézményi jogviszonnyal nem rendelkező hátrányos, és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek. A szülőnek vagy a törvényes képviselőnek az önkormányzat által küldött nyomtatványon kell kérvényezni az étkezést. Nyíregyházán a jogosultak száma 1038 fő, közülük eddig 798-an igényelték az ellátást, amit az oktatási-nevelési intézmény nyári szünidei zárva tartása alatt biztosítanak 43 munkanapon keresztül.

Kétfogásos menü házhozszállítással

Jászai Menyhért alpolgármester elmondta, hogy idén az adagonkénti 285 forintos állami támogatást az önkormányzat 315 forinttal kiegészítette, így a korábbi egy tál étel helyett a menü levest és főételt tartalmaz. A szünidei étkeztetésekre a város költségvetéséből 20 millió forintot különítettek el, de az igényekhez igazodva ezt az összeget emelni is tudják. Fontosnak tartják, hogy nyáron is lakjon jól minden gyerek. Nyíregyháza önkormányzata beszerzési eljárást folytatott le, ennek keretében került sor a nyári szünidei étkeztetést biztosító szolgáltató kiválasztására. Idén a rászoruló gyermekek nyári szünidei étkeztetésének biztosítására a Passion for Food Kft.-vel kötöttek megállapodást. Az elmúlt év gyakorlata után az előre kicsomagolt ételt idén is minden hétköznap 10 és 14 óra között szállítják ki a jogosultak lakcímére.