Nyári diákmunka – Július 8-tól indul az első turnus, 387 fiatalt fogad az önkormányzat
Fotó: Illusztráció

A szabadidő hasznos eltöltésére és a munka világába való belekóstolásra is alkalmas a nyári diákmunka. A kormányzat által 2013 óta támogatott program keretein belül idén a teljes országos forrás 15%-a érkezik megyénkbe, a nyíregyházi önkormányzatnál 387 16 és 25 év közötti fiatal tud munkát vállalni. A kétszer háromhetes turnusban a minimálbérhez, illetve a garantált bérminimumhoz viszonyítják a keresetet, s érdemes mielőbb jelentkezni, mert július 8-án már indul az első etap.

A Nyíregyházi Televízió tudósításának bevezető képsorai még tavaly készültek a polgármesteri hivatalban, de a nemrég véget ért veszélyhelyzettől függetlenül a kormány idén is biztosít forrást, így nemsokára friss interjúkat készíthetünk a témában.

Támogatja a kormányzat

2020-ban is támogatja ugyanis a kormányzat a 16 és 25 év közötti fiatalok nyári munkavállalását. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 21 ezer tanulót von be a programba, az országos hárommilliárd forintos keretből 418 millió forint érkezik megyénkbe, ami 3600 fiatal foglalkoztatását biztosíthatja, napi hat órában – erről múlt héten adott tájékoztatást a megyei kormányhivatal. Nyíregyháza alpolgármestere kérdésünkre azt mondta, a városházán is nagyon várták ezt a lehetőséget.

Várják a jelentkezőket az önkormányzatnál

– Nagyon fontos az, hogy a középiskolások, egyetemisták hasznosan töltsék el a nyári szabadidejüket, annak egy részét, és adott esetben belekóstoljanak a munka világába, s ezért megfelelő bért is kapjanak, tehát keressenek egy kis pénzt. Örömmel tájékoztatom a kedves nézőket, hogy július 8-án indul az önkormányzati diákprogram, az önkormányzatnál és intézményeinél. Egy szép keretszámmal rendelkezünk, 387 főt tudunk foglalkoztatni, várjuk őket, várjuk a jelentkezéseket – mondta Jászai Menyhért.

A Járási Hivatalban kell regisztrálni

Aki részt akar venni a diákmunka programban, első lépésben a Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályára kell mennie regisztrálni, aztán már ezzel a regisztrációs lappal várják az önkormányzatnál. Konkrétan a polgármesteri hivatal 131-es irodájában segítenek a szükséges papírokat kitölteni, s akár július 8-án kezdhet is a jelentkező.

Két turnus: egy júliusban, egy augusztusban

Mindkét idei turnus háromhetes, az első július 28-án zárul, míg a második augusztus 3. és 20. között tart – napi hat órában. Jászai Menyhért szerint mindez jó a fiataloknak, a családoknak és üde színfolt az önkormányzatnál és intézményeiben.

Széles tevékenységi kör

– Nagyon széles skálán mozog az a tevékenységi kör, amin maga a hivatal is működik. A diák is tud választani tevékenységet, vagy éppen a belső egységek tudnak választani aszerint, kinek milyen huzalma, vénája van. Ugyanígy az intézményi kör is működik: az óvodák, a kulturális, szociális intézmények tárt karokkal várják őket, vagy éppen a nyári táborokban egy-egy hasznos, segítő kéz a gyerekek gardírozásában elkel. Tehát színes skálán mozog az a lehetőség, amit a diák megfoghat – egészítette ki az alpolgármester.

Korrekt bérezés

Sőt, legújabban – mivel a kormány kinyitotta a lehetőséget – akár az önkormányzat cégeihez, gazdasági társaságaihoz is kerülhetnek a fiatalok. Ami pedig a bért illeti: a hatórás kormányzati támogatás alapja a minimálbér, illetve a garantált bérminimum. A pénz a minimálbérhez viszonyítva, a szakképzettséget nem igénylő esetekben 120 750 forint, míg a szakképzettséget igénylő munkaköröknél 157 950 forint, ami az alpolgármester szerint hat órában, háromhetes turnusban már méltóképpen megmozgathatja a diákok fantáziáját.

Az idő rövidsége miatt tehát az első feladat a mielőbbi regisztráció, jelentkezés.