Csapadékvíz-elvezetés Nyíregyházán – Városszerte folyamatosak a beruházások
Fotó: Szarka Lajos

Több mint kétmilliárd forintot fordítottak Nyíregyházán a csapadékvíz-elvezetésre az elmúlt tíz évben. Az elmúlt hetekben jellemző, hirtelen érkező, nagy mennyiségű csapadékra azonban nem lehet felkészülni. Az elvezető rendszer jó működését az is jelzi, hogy a záporok, zivatarok után nem napokig, hanem maximum pár óráig áll a víz az érintett utcákban Nyíregyházán.

Az elmúlt hetekben rengeteg eső esett országszerte és Nyíregyházán is, hétfőn este körülbelül 20 perc alatt öntött el jó néhány pincét a víz Borbányán. A hirtelen érkező, nagy mennyiségű csapadékra nem lehet felkészülni, ezért is állhatott több utcában is a víz városszerte. Ez természetesen nemcsak helyi, hanem országos szinten más városokban is jellemző. A csapadékvíz-elvezetési beruházások egy évtizede folyamatosak Nyíregyházán, a kivitelezésnél mindig figyelembe veszik az elmúlt évek csapadékmennyiségeit és az átlag fölötti kapacitással építik ki ezeket, viszont a hetekben tapasztalt mértékű esőzés korábban nem volt jellemző.

Jól működik a hálózat

A rendszer megfelelő működését az is jelzi, hogy a záporok, zivatarok után nem napokig, hanem maximum pár óráig áll a víz az érintett utcákban.

„2010-ben egy nagyon rossz helyzetet örököltünk, az új városvezetés – akkor az országos sajtóban is érzékelhető volt – nagyon komoly, másodfokú belvízhelyzettel nézett szembe. Nagyon rossz állapotban volt az elvezető csatornahálózat, tíz éve folyamatosan újítjuk ezeket föl, már jóval több mint kétmilliárd forintban történt és történik ez, most is egy felújítás közben vagyunk, de ennek soha nem lesz vége. A megváltozott időjárási körülmények nagy kihívások elé állítanak mindenkit. A csatornahálózatunk már most olyan, hogy elvezeti a vizet, azonban azzal a kapacitással nem rendelkezik, amelyre manapság szükség lenne, ezért a fejlesztés az folyamatos” – mondta Kósa Árpád kabinetvezető.

Kétmilliárdos fejlesztések

Több ütemben valósultak meg a beruházások az elmúlt években, első körben 409 millió forintot fordítottak rendszerbővítésekre, átereszek átépítésére, a következő időszakban már 612 és fél millió forint jutott új csatornák beépítésére és kapacitásbővítésre. Jelenleg pedig egy 1 milliárd 36 millió forintos korszerűsítés zajlik, ebben a projektben már több fejlesztés is befejeződött, a Málna és a Rezeda utca között zárt csőcsatornák átépítésével az Alma utca csapadékvíz-elvezetését javították, a Kökény utca 75. szám környékén csapadékvíz-átemelőket építettek, résfolyókát, padkafolyókát is kialakítottak, valamint a Kökény utca és a Nárcisz utca kereszteződésében csapadékvíz-átemelő és záportározó műtárgyat építettek. A fejlesztések jelenleg is folytatódnak a Csemete utcán, zárt csatornát és záportározót építenek, a Nyulastói csatorna rekonstrukciója is folyamatos, illetve az Igrice főfolyás Berenát utcától északra eső részén kapacitásbővítés zajlik. Ezek kivitelezése várhatóan 2020 augusztusában befejeződnek. A városvezetés másik kiemelt feladata, hogy a Bessenyei tér melletti kulturális negyedet is amennyire tudják, megvédjék a jövőben a hirtelen esőzés okozta problémáktól és fennakadásoktól.